Politika

KIM U FABRICI BORBENIH AVIONA U RUSIJI: Putin prihvatio poziv da uzvrati posetu Severnoj Koreji

Autor Aleksandra Vrbica

U pitanju je najveća fabrika za proizvodnju avijacije u zemlji, koja pravi i razvija ratne avione za Ministarstvo odbrane. Kimov pokojni otac, Kim Džong Il, takođe je posetio fabriku 2002. godine.

Izvor: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL /SPUTNIK / KREMLIN POOL

Severnokorejski lider Kim Džong Un nastavio je u petak svoje višednevno putovanje u Rusiji, posetivši fabriku aviona u istočnom gradu Komsomolsku na Amuru, prenose ruski državni mediji, nakon što su dve strane rekle da postoji mogućnost vojne saradnje.

U pitanju je najveća fabrika za proizvodnju aviona u zemlji, koja pravi i razvija ratne avione za Ministarstvo odbrane, uključujući borbene avione Su-35S i Su-57, preneo je državni medij TASS. Kimov pokojni otac, Kim Džong Il, takođe je posetio fabriku 2002. godine.

Na slikama su prikazani Kim i njegova delegacija u fabrici aviona Jurij Gagarin, koja je nazvana po čuvenom ruskom kosmonautu, i prikazana mu je unutrašnjost borbenog aviona, prema ruskim državnim medijima RIA Novosti.

Izvor: EPA-EFE/GOVERNOR OF THE RUSSIAN FAR EASTERN REGION PRESS-SERVICE HANDOUT

U pratnji Kima bili su gradonačelnik grada Aleksandar Žornik i guverner Habarovske oblasti Mihail Degtjarev.

Očekuje se da će severnokorejski lider takođe otputovati u lučki grad Vladivostok gde će videti vojne kapacitete ruske Pacifičke flote, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin državnoj novinskoj agenciji Russia 1.

Obilazak ključnih lokacija u ruskom regionu Dalekog istoka usledio je nakon što je Putin rekao da Rusija razmatra i razgovara o vojnoj saradnji sa Severnom Korejom, nakon samita na kojem se činilo da je Kim podržao rat Moskve protiv Ukrajine.

Petočasovni sastanak u sredu na kosmodromu Vostočni nagovestio je bliže odnose između dve zemlje, koje se obe suočavaju sa međunarodnom izolacijom - Moskva zbog invazije na Ukrajinu, a Pjongjang zbog svog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Kremlj je u četvrtak saopštio da je Putin prihvatio Kimov poziv da poseti Severnu Koreju i da će ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe posetiti zemlju u oktobru, rekao je portparol Dmitrij Peskov.

Upitan da li su dva lidera razgovarala o vojnoj i tehničkoj saradnji tokom razgovora, Peskov je rekao da je to "osetljiva sfera saradnje" i ponovio posvećenost Moskve daljem razvoju veza sa Pjongjangom. Na državnom banketu sa Putinom u sredu, Kim je obećao da će uspostaviti "novu eru 100-godišnjeg prijateljstva" između dve zemlje.

U nedeljama pre samita, američki zvaničnici su upozorili da Rusija i Severna Koreja "aktivno napreduju" u potencijalnom sporazumu o naoružavanju koji bi mogao da dovede do toga da Pjongjang obezbedi oružje za Moskvu za upotrebu u ratu u Ukrajini u zamenu za sankcionisanu tehnologiju balističkih raketa.

Izvor: EPA-EFE/GOVERNOR OF THE RUSSIAN FAR EASTERN REGION PRESS-SERVICE HANDOUT

Putina su pitali da li je razgovarao o vojno-tehničkoj saradnji sa Kimom tokom sastanka lidera. U odgovoru, Putin je priznao da postoje određena ograničenja, rekavši da ih je Moskva u potpunosti poštovala. Ali on je takođe rekao da postoje oblasti otvorene za diskusiju i razmatranje, sugerišući potencijalne tačke saradnje.

Kim je pre zdravice na državnoj večeri sa Putinom rekao da je "siguran da će ruski narod i njegova vojska izaći kao pobednici u borbi za kažnjavanje zlih sila koje ambiciozno teže hegemoniji i ekspanziji".

Ne navodeći Ukrajinu, Kim je rekao da će "ruska vojska i njen narod naslediti blistavu tradiciju pobede" i pokazati svoju reputaciju na prvoj liniji "vojne operacije", što je izraz koji Moskva koristi da opiše svoju invaziju na Ukrajinu.

"Uvek ću biti uz Rusiju", rekao je Kim, hvaleći Moskvu što je "ustala protiv hegemonističkih snaga" da odbrani svoj suverenitet i bezbednost.

Zauzvrat, Putin je signalizirao spremnost da pomogne Severnoj Koreji u razvoju njenog svemirskog i satelitskog programa.

Izvor: EPA-EFE/KCNA

U četvrtak je savetnik ukrajinskog predsednika nazvao razgovore "manifestacijom nesposobnosti" i rekao da Ukrajina "veoma ozbiljno shvata akcije Moskve i Pjongjanga i pravi sopstvene kalkulacije".

"Potreba Moskve da moli za pomoć od Severne Koreje je svakako razlog za šalu, manifestacija nesposobnosti Rusije i presuda Putinovoj 23-godišnjoj politici", rekao je Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine na X-u, ranije poznatom kao Tviter.

Ukrajinska odbrambena obaveštajna služba saopštila je u sredu da vojna saradnja između Rusije i Severne Koreje nije nova. Ruski zahtevi za projektile za artiljeriju i MLRS (Multiple Launch Rocket Systems) već su poznati ukrajinskim vlastima, rekao je u intervjuu ukrajinskim državnim medijima Andrij Jusov, predstavnik Odbrambene obaveštajne službe.

"Ne možemo ovo zanemariti. To je važan faktor koji će se osetiti, nažalost, na ratištu, ali to nije novost u ovoj situaciji. Ovo je scenario, reakcija na kojoj Ukrajina radi", rekao je Jusov.

Na pitanje na pozadinskom brifingu da li se rakete Severne Koreje isporučuju Moskvi, zvaničnik iz predsedničke kancelarije Južne Koreje je rekao: "Mi smo odavno potvrdili da je oružje koje je obezbedila Severna Koreja koristila Rusija na ukrajinskom ratištu."

Bajdenova administracija veruje da je Severna Koreja prošle godine isporučila pešadijsko naoružanje i projektile za upotrebu u Ukrajini od strane ruskih plaćenika iz grupe Vagner.

U međuvremenu, savetnici za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana u četvrtak su zajedno izdali upozorenje o potencijalnom kršenju međunarodnih sankcija od strane Severne Koreje i Rusije.

Prema saopštenju koje je objavila predsednička kancelarija Južne Koreje, tri nacije rekle su da će biti "jasnih posledica" ako bilo koja od zemalja prekrši svoje obaveze prema rezolucijama i sankcijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, posebno one koje se odnose na trgovinu oružjem i vojnu saradnju.

"Sve tri zemlje izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog razgovora između dva lidera, koji su obuhvatili teme vezane za vojnu saradnju, uključujući razvoj interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), uprkos ponovljenim upozorenjima međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju.

(EURACTIV.rs)