Politika

TALIBANI NA RASKOŠNOJ CEREMONIJI POZDRAVLJAJU NOVOG AMBASADORA KINE: Obe strane su za unapređenje dijaloga i saradnje

Autor Milena Antonijević

Talibani su dočekali Džao Šenga kao novog ambasadora Kine u Avganistanu tokom raskošne ceremonije održane 13.septembra u predsedničkoj palati u Kabulu.

Izvor: EPA-EFE/SAMIULLAH POPAL

Kina je među nekolicinom zemalja, uključujući Pakistan, Iran i Rusiju, koje su zadržale diplomatsko prisustvo u Avganistanu otkako su talibani ponovo preuzeli kontrolu nad zemljom 2021. godine.

Na ceremoniji u palati, talibanski premijer Mohamed Hasan Akhund rukovao se sa Zhaom i „prihvatio akreditive novog kineskog ambasadora", saopštila je kancelarija premijera na Ks, ranije poznata kao Tviter.

„Poštovani premijer Islamskog Emirata zahvalio je rukovodstvu Kine na imenovanju gospodina Zhao Shenga za ambasadora i izrazio nadu da će ovo imenovanje podići diplomatske odnose između dvije zemlje na viši nivo i početak novog poglavlja, ", rekao je portparol talibana Zabiulah Mudžahid u saopštenju

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Zhao je rekao da je Kina „dobar sused Avganistana" i da „u potpunosti poštuje nezavisnost, teritorijalni integritet i nezavisnost Avganistana u donošenju odluka".

Zhao je dodao da Kina nema politiku mešanja u unutrašnje stvari Avganistana i da ne želi da Avganistan „postane njena zona uticaja".

Talibanski premijer je rekao da su odnosi između dve zemlje "na dobrom nivou" i "izrazio nadu da će preduzeti više koraka za dalje jačanje bilateralnih odnosa".

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je u saopštenju navelo da je imenovanje „normalna rotacija kineskog ambasadora u Avganistanu" i da je „namera da se nastavi unapređenje dijaloga i saradnje" između dve zemlje.

Ministarstvo je saopštilo: „Politika Kine prema Avganistanu je jasna i dosledna".

Kina, sused Avganistana sa značajnim ulaganjima u region, bila je oprezna u pogledu potencijalnih bezbednosnih izazova koje predstavlja nagli povratak Talibana nakon povlačenja SAD u avgustu 2021. godine.

Od tada, kineski zvaničnici naglašavaju povećanje saradnje sa Avganistanom, zajedno sa drugim regionalnim susedima, po pitanjima kao što su saradnja u borbi protiv terorizma, „ekonomska saradnja" i jačanje „regionalne stabilnosti i razvoja".

U maju su Kina, Avganistan i Pakistan obećali da će ojačati trilateralne veze o bezbednosti i borbi protiv terorizma na sastanku ministara spoljnih poslova tri zemlje u Islamabadu.

Govoreći na tom sastanku, kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Ćin Gang rekao je da Kina pridaje „veliki značaj prijateljstvu sa Avganistanom i Pakistanom".

Posebno na sastanku, tri strane su se složile da sarađuju na kineskom trgovinskom i infrastrukturnom programu Pojas i put, kroz koji je Kina uložila velika sredstva u region.

Takođe su se složili da uspostave bliže ekonomske veze proširenjem kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC) na Avganistan „kako bi se promovisala povezanost, poboljšala prekogranična trgovina, poboljšala ekonomska integracija tri zemlje i postigao održivi razvoj".

CPEC je vodeći projekat Pojasa i puta vredan 60 milijardi dolara koji povezuje zapadni region Kine Sinđang sa pakistanskom strateškom lukom Gvadar na Arapskom moru sa mrežom puteva, železnica, cevovoda i elektrana.

(EURACTIV.rs)