Politika

PUTIN DOČEKAO KIMA U RUSIJI: O čemu su razgovarali lideri na kosmodromu Vostočni?

Autor Aleksandra Vrbica

Samit lidera dve zemlje, koje su postale sve izolovanije na međunarodnom planu, pomno prate Vašington i saveznici, koji sumnjaju da bi mogli da pristanu na trgovinu oružjem i odbrambenom tehnologijom.

Izvor: EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će on i severnokorejski lider Kim Džong Un razgovarati o satelitskom programu Pjongjanga, između ostalog, tokom sastanka u sredu (13. septembra) na kosmodromu na ruskom Dalekom istoku.

Na pitanje da li će dvojica lidera razgovarati o nabavci oružja iz Severne Koreje, Putin je rekao da će razgovarati o "svim pitanjima". Vašington i njegovi saveznici veruju da je saradnja u oblasti odbrane glavna tačka dnevnog reda sastanka.

"Drago mi je što vas vidim", rekao je Putin dok se rukovao sa Kimom oko 40 sekundi, pozdravljajući ga na kosmodromu Vostočni, modernom svemirskom lansirnom postrojenju u Amurskoj oblasti na Dalekom istoku Rusije. "Ovo je naš novi kosmodrom."

Kim je, govoreći preko prevodioca, zahvalio Putinu na pozivu i na toplini njegovog prijema.

Samit lidera dve zemlje, koje su postale izolovane na međunarodnom planu, pomno prate Vašington i saveznici, koji sumnjaju da bi mogli da pristanu na trgovinu oružjem i odbrambenom tehnologijom.

Američki i južnokorejski zvaničnici izrazili su zabrinutost da će Kim obezbediti oružje i municiju Rusiji, koja je potrošila ogromne zalihe u više od 18 meseci rata u Ukrajini. Moskva i Pjongjang su negirali takve namere.

Izbor da se lideri sastanu na kosmodromu Vostočni - simbolu ruskih ambicija kao svemirske sile - bio je značajan, pošto Severna Koreja dva puta nije uspela da lansira izviđačke satelite u poslednja četiri meseca.

"Zato smo došli ovde", rekao je Putin na pitanje novinara da li će Rusija pomoći Kimu da izgradi satelite. "Lider Severne Koreke pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehniku."

Izvor: EPA-EFE/ARTEM GEODAKYAN/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Kim je stavio kao glavni prioritet lansiranje špijunskog satelita, dok pritiska svoju nuklearno naoružanu zemlju da ubrza razvoj balističkih projektila, dronova i napadačkih podmornica.

Na snimcima koje je objavila novinska agencija RIA vide se Kim i Putin kako se rukuju i smeju, stoje okruženi obezbeđenjem i predstavnicima ruskih medija, pre nego što su zajedno ušli u blistavu zgradu sa staklenim zidovima.

Na televizijskim snimcima se vidi kako Putin vodi Kima u obilazak objekta. Ruska državna televizija je saopštila da je Kim Putinu postavio veliki broj detaljnih pitanja.

Ruski mediji navode da je Putin pokazao Kimu deo zgrade u kojem je sastavljena nova ruska raketa za lansiranje, Angara.

Nekoliko sati pre očekivanog samita, Severna Koreja je lansirala dve balističke rakete kratkog dometa iz oblasti u blizini glavnog grada Pjongjanga u more kod svoje istočne obale, saopštile su vojska Južne Koreje i japanska vlada.

To je bilo prvo takvo lansiranje od strane Severne Koreje dok je Kim bio u inostranstvu, kažu analitičari, koji je samo sedam puta putovao van zemlje za svojih 12 godina na vlasti, sve 2018. i 2019.

"Osetljive oblasti"

Upitan da li će lideri razgovarati o oružju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da dve zemlje sarađuju u "osetljivim" oblastima, koje neće biti objavljene u javnosti, prenosi agencija Interfax. On je u utorak rekao da će dve strane voditi "pregovore". Takođe bi se moglo razgovarati o humanitarnoj pomoći Severnoj Koreji i rezolucijama Saveta bezbednosti UN koje su nametnute Pjongjangu, rekli su ruski zvaničnici.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su razgovori važni s obzirom na geopolitičke promene u svetu.

Izvor: EPA-EFE/ARTEM GEODAKYAN/SPUTNIK/KREMLIN POOL

"Bilateralni kontakti su veoma važni. A situacija na Korejskom poluostrvu je, naravno, od najveće važnosti za bezbednost i stabilnost u regionu", rekla je portparolka ministarstva Marija Zaharova, a prenosi državna novinska agencija RIA.

Kim je u utorak doputovao u Rusiju privatnim vozom sa vojnim saradnicima i rekao da je njegova poseta istakla "strateški značaj" veza dve zemlje, izvestila je u sredu novinska agencija Severne Koreje, KCNA.

Sastav Kimove delegacije, uz značajno prisustvo direktora Odeljenja za industriju municije Džo Čun Rionga, sugerisao je dnevni red tokom kojeg će dominirati saradnja u oblasti odbrambene industrije, rekli su analitičari.

Kim bi mogao da ponudi artiljerijske municiju iz velikih zaliha Severne Koreje, što bi moglo da dopuni ruske zalihe u kratkom roku, ali pitanja o kvalitetu municije mogu ograničiti ukupan uticaj, kažu vojni analitičari.

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države upozorile su da bi takav sporazum prekršio rezolucije Saveta bezbednosti UN, za koje je Rusija kao stalni član Saveta glasala da ih odobri.

Severna Koreja je jedna od retkih zemalja koja je otvoreno podržala Rusiju u vezi sa ratom u Ukrajini, a Putin je prošle nedelje obećao da će "planski proširiti bilateralne veze u svim aspektima udruživanjem napora".

(EURACTIV.rs)