Politika

PALA PROEVROPSKA VLADA MOLDAVIJE: Premijerka upozoravala na kampanju Kremlja - "Mi smo kolateralna šteta rata"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pala je vlada Moldavije, a premijerka je izjavila da je evrointegracija sada pod znakom pitanja i da je Rusija destabilizovala situaciju.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Vlada Moldavije podnela je ostavku nakon meseci ekonomskih prevrata i efekta rata u susednoj Ukrajini. Premijerka Natalija Gavrilita objavila je da, zajedno sa ostatkom vlade, podnosi ostavku nakon manje od 18 meseci.

"Da je naša vlada kod kuće imala istu podršku, kao što je imala od evropskih partnera, mogli smo da napredujemo dalje i brže. Verujem u naš narod, verujem u Moldaviju", saopštila je ona.

U zemlji su se održavali protesti koji su predsednici Maji Sandu predstavljali najveći izazov od dolaska na vlast 2020. godine. Proteste je organizovala partija prognanog opozicionara Ilana Šora, a Sandu ih je opisala kao deo "kampanje sponzorisane od strane Kremlja" kako bi se destabilizovala vlada.

Sandu je izbore dobila nakon što se zalagala za proevropske vrednosti i borbu protiv korupcije. Već je obavila konsultacije sa političkim strankama i nominoavla Dorina Receana, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i svog trenutnog političkog savetnika, za novog premijera.

Moldavija je prošlog juna dobila status kandidata za EU, zajedno sa Ukrajinom, ali se vlada od tada suočavala sa ogromnim pritiskom od strane Rusije.

Pad vlade dolazi samo nekoliko dana nakon što se Gavrilita srela sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom EK Ursulom fon der Lajen u Briselu, gde su diskutovali o procesu pridruženja.

Nakon tih sastanaka, ponovila je da je zabrinuta zbog nastojanja Rusije da destabilizuje vladu.

"Moldavija je kolateralna žrtva rata u Ukrajini i suočava se sa više preklapajućih kriza od njegovog izbijanja. Protesti, pretnje bombama, sajber napadi, smatramo da su sve to delovi većeg plana čiji je cilj sprečavanje evrointegracije Moldavije", rekla je ona.

(EURACTIV.rs)