Politika

KIM DŽONG UN STIGAO U RUSIJU: Amerika upozorava na mogući sporazum o oružju između Severne Koreje i Putina

Autor Aleksandra Vrbica

Na snimku koji je u ponedeljak podelila kompanija Russia Today, prikazan je voz u kojem se navodno nalazi Kim, blizu rusko-severnokorejske granice pored reke Tumen.

Izvor: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Oklopni privatni vozKim Džong Una prešao je u Rusiju uoči očekivanog samita sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji se pažljivo prati, javili su državni mediji u utorak, i pored upozorenja Sjedinjenih Američkih Država da bi dva lidera mogla da sklope sporazum o oružju.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da veruje da je severnokorejski lider ušao u Rusiju u utorak rano ujutro po lokalnom vremenu.

Na snimku koji je u ponedeljak podelila kompanija Russia Today, prikazan je voz u kojem se navodno nalazi Kim, blizu rusko-severnokorejske granice pored reke Tumen.

Razgovor između Kima i Putina, za koji se očekuje da će se održati na dalekom istoku Rusije, bio bi značajan razvoj događaja, kažu analitičari, zbog pozicije dva lidera koji su sve više izolovani na svetskoj sceni.

Rusiji su očajnički potrebne zalihe municije i granata nakon više od 18 meseci rata u Ukrajini, dok Severnoj Koreji, koja se suočava sa višegodišnjim međunarodnim sankcijama zbog svog programa nuklearnog naoružanja, nedostaje sve, od novca i hrane do raketne tehnologije.

Američka vlada je prošle nedelje saopštila da pregovori o oružju između Rusije i Severne Koreje "napreduju" i da bi dalji razgovori mogli da se održe kao deo napora Rusije da pronađe nove dobavljače oružja koje će koristiti u ratu protiv Ukrajine.

Portparol južnokorejskog ministarstva odbrane Džeon Ha-kju je takođe rekao da ministarstvo pažljivo prati da li će Severna Koreja i Rusija nastaviti sa pregovorima o sporazumu o oružju i transferu tehnologije.

Severnokorejski lider napustio je prestonicu Pjongjang u nedelju popodne u pratnji najviših partijskih zvaničnika, članova vlade i oružanih snaga, izvestila je u utorak severnokorejska novinska agencija KCNA.

Na slikama koje je objavila KCNA vidi se Kim kako hoda crvenim tepihom na stanici u Pjongjangu i ulazi u zeleni voz okružen zvaničnicima. Mogla se videti gomila posmatrača kako navija u pozadini, mašući zastavama.

Izvor: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Nijedna zemlja nije precizirala kada i gde će se poseta održati.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će bilateralni odnosi među narodima biti prioritet sastanka. Razgovori će se doticati i "osetljivih oblasti", dodao je Peskov, a planirana je i svečana večera u čast Kimovog dolaska.

Putin je u utorak boravio u Vladivostoku na Istočnom ekonomskom forumu, gde je govorio o mogućnostima trgovine Rusije sa zemljama u Aziji i Pacifiku.

"Trgovina Rusije sa drugim zemljama u regionu je porasla za 18,3 odsto za samo šest meseci ove godine", rekao je on. "Trgovina sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona će se dalje razvijati."

Putin se na marginama foruma sastao i sa vicepremijerom Kine Džangom Guoćingom i rekao da su odnosi između dve zemlje dostigli "istorijski nivo", prenose ruske državne medijske agencije.

Retko putovanje za Kima

Kimov dolazak u Rusiju predstavlja retko inostrano putovanje za lidera jedne od najizolovanijih nacija na svetu, a to je njegova prva poseta inostranstvu od pandemije Kovida 19, tokom koje su granice Severne Koreje bile zatvorene.

Otkako je preuzeo vlast 2011. godine, Kim se samo 10 puta uputio u inostranstvo (2018. i 2019.) i došao je dok je severnokorejski lider učestvovao u nizu pregovora o nuklearnom oružju i raketnim programima zemlje.

Kim je poslednji put posetio Rusiju u aprilu 2019, kada se u Vladivostoku prvi put susreo sa Putinom usred tekuće i nerešene krize oko nuklearnog programa Severne Koreje i neuspelog dijaloga između Pjongjanga i Vašingtona.

Upozorenje Vašingtona

Upozorenje Vašingtona o tome šta bi moglo da se ponudi tokom mogućeg sastanka Kima i Putina usledilo je nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio Pjongjang u julu u pokušaju da ubedi Severnu Koreju da proda artiljerijsku municiju Moskvi.

Prošlog utorka, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan upozorio je da će Severna Koreja "platiti cenu" ako sklopi sporazum o oružju sa Rusijom, iako nije elaborirao potencijalne posledice. A u ponedeljak je Bela kuća pozvala Severnu Koreju da "ne obezbeđuje ili ne prodaje oružje Rusiji".

Izvor: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

"Kao što smo javno upozorili, očekuje se da će se razgovori o oružju između Rusije i Severne Koreje nastaviti tokom posete Kim Džong Una Rusiji", rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson.

Severna Koreja je već pod sankcijama Ujedinjenih nacija i SAD zbog programa naoružanja Pjongjanga. Uprkos sankcijama UN, Kim je razvijao svoj program balističkih raketa vrtoglavom brzinom u poslednje dve godine. U tom periodu testirao je desetine projektila, uključujući interkontinentalne balističke (ICBM) koje bi teoretski mogle da isporuče nuklearnu bojevu glavu iznad kopna SAD.

Ali ostaju sumnje u obim sposobnosti zemlje. Kada bi Kim nabavio tehnologiju iz Rusije, koja je decenijama bila svetski lider u nuklearnim raketnim snagama, to bi bio podsticaj za njegove programe i velika zabrinutost za lidere na Zapadu, kažu analitičari.

Moskvi su, zauzvrat, preko potrebni municija i malokalibarsko oružje, što su oblasti za koje analitičari kažu da Severna Koreja ima jake proizvodne kapacitete, na prvim linijama fronta u Ukrajini.

"Severna Koreja pravi ono što ja nazivam teškim industrijskim oružjem", rekao je Karl Šuster, bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke Pacifičke komande. "Njihova artiljerija i municija su veoma dobri. Veoma su slični ruskom dizajnu."

Međutim, drugi analitičari kažu da severnokorejska municija ne bi promenila igru Rusije u Ukrajini.

"Oružje bi moglo pomoći da se popune iscrpljene zalihe i produži sukob, ali neće promeniti njegov pravac", rekao je Džozef Dempsi, naučni saradnik za odbranu i vojnu analizu na Međunarodnom institutu za strateške studije.

Nakon što su se pojavili izveštaji o prodaji oružja Severne Koreje Rusiji u septembru 2022, zvaničnik severnokorejskog ministarstva odbrane je tada rekao da Pjongjang "nikada ranije nije izvozio oružje ili municiju u Rusiju i da nećemo planirati da ih izvozimo".

(EURACTIV.rs)