Politika

ŠTA TRAMPU DONOSI RATOBORNA RETORIKA? Njegov drugi predsednički mandat bi bio još ekstremniji po vladavinu prava

Autor Aleksandra Vrbica

"Ovo je veliki trenutak u našoj zemlji jer ćemo ili krenuti jednim ili drugim putem, a ako krenemo drugim, neće nam ostati zemlja", rekao je on pristalicama u Južnoj Dakoti.

Izvor: EPA-EFE/CJ Gunther

Retorička eskalacija bivšeg predsednikaDonalda Trampa, koji je četiri puta optužen, došla je na mitingu u Južnoj Dakoti u petak uveče, gde je optužio svog mogućeg protivnika na izborima 2024. godine, predsednika Džoa Bajdena, da je naredio podizanje optužnice protiv njega po 91 tački optužbi u četiri krivična slučaja kao oblik mešanja u izbore.

"Mislim da nikada nije bilo tame oko naše nacije kao što je to sada", rekao je Tramp tokom govora u kojem je optužio demokrate da su dozvolile "invaziju" migranata preko južne granice i da pokušavaju da ponovo pokrenu kovid "histeriju".

Drugi Trampov predsednički mandat bi bio još ekstremniji i izazovniji za vladavinu prava od prvog. Njegov stav da Ovalni kabinet daje nesputana ovlašćenja sugeriše da bi se Tramp upustio u slično ponašanje kao ono za koje čeka suđenje, uključujući zastrašivanje lokalnih zvaničnika u navodnom pokušaju da poništi svoj poraz 2020. godine.

Karakteristično je da je Tramp takođe kritikovao ponašanje svojih političkih neprijatelja, implicitno tvrdeći da prava opasnost za američke političke slobode nije proistekla iz njegovog pokušaja da poništi slobodne i poštene izbore, već iz napora da se suoči sa zakonskom odgovornošću za to. "To je zaista pretnja demokratiji dok oni gaze naša prava i slobode svakog dana u godini", rekao je on.

"Ovo je veliki trenutak u našoj zemlji jer ćemo ili krenuti jednim ili drugim putem, a ako krenemo drugim, neće nam ostati zemlja", rekao je on pristalicama u Južnoj Dakoti. "Borićemo se zajedno, zajedno ćemo pobediti i onda ćemo zajedno tražiti pravdu", dodao je on. Ovo je usledilo nakon martovskog mitinga na kojem je svoju kampanju 2024. i potencijalni drugi mandat označio kao "odmazdu" za pristalice koje veruju da im je učinjena nepravda.

Tramp je veoma vešt demagog, a njegove reči imaju moć da oblikuju javno mnjenje. U nedavnoj anketi CNN-a, na primer, samo 28% republikanaca je izjavilo da je Bajden legitimno osvojio dovoljno glasova da pobedi na izborima 2020. Ovo je usledilo nakon višegodišnjeg Trampovog neprestanog poricanja da je izgubio na izborima, i uprkos tome što su sudovi odbacili njegova višestruka osporavanja rezultata.

Izvor: EPA-EFE/SHAWN THEW

Trampov autoritarizam

Autokratski ton Trampove kampanje stvara zloslutnu atmosferu oko izbora 2024. i duboke dileme za birače i njegove protivnike. To, na primer, daje dodatnu važnost rastućoj debati o tome da li Bajden, sa svojih 80 godina, ima neophodnu izdržljivost i političku otpornost da pobedi Trampa po drugi put. Dok je njegov prethodnik proveo vikend bacajući sumnju na američki izborni sistem, Bajden je bio na drugoj strani sveta u Indiji i Vijetnamu, gradeći međunarodnu podršku za svoju potpisanu spoljnopolitičku strategiju borbe protiv pretnje zapadnoj demokratiji od strane autoritarnih lidera u Kini i Rusiji.

Kod kuće, ekstremizam bivšeg predsednika takođe razotkriva plašljivost većine njegovih republikanskih rivala, koji su se nedavno udružili protiv novog kandidata Viveka Ramasvamija, ali su voljni da kritikuju Trampa samo na najneophodniji način kako bi izbegli da pređu milione pristalica republikanaca. Najbliže što je jedna kandidatkinja, bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, prišla kritici Trampovog ponašanja u emisiji CNN-a "Stanje Unije" u nedelju, bilo je da upozori da "treba da ostavimo negativnost prošlosti iza nas" dok je ona promovisala sebe kao primer nove generacije liderstva.

Sve veća demagogija bivšeg predsednika takođe stavlja u centar pažnje ključne nepoznanice izbora 2024:

- Da li republikanci rizikuju da nominuju kandidata čije će neukrotivo ponašanje otuđiti birače u mnogim prigradskim četvrtima koji su se okrenuli protiv njega na izborima 2020. godine, posebno imajući u vidu mogućnost da bi on mogao biti osuđeni zločinac do trenutka održavanja izbora?

- A ako Tramp dobije nominaciju, da li će njegove obaveze i izgledi za još četiri godine haosa i optuživanja ublažiti zabrinutost oko Bajdenove fizičke i mentalne sposobnosti i zabrinutost za ekonomiju, kao što je otkriveno u anketi CNN-a prošle nedelje koja je zauzela široko negativan stav njegovog predsedništva?

U isto vreme, milioni birača veruju Trampu, dive mu se i ubeđeni su u njegove lažne tvrdnje da je pobedio na izborima 2020. i da su krivične optužnice sa kojima se suočava pokušaj da ga progone zbog njegovih političkih stavova. Trampova grubost i pažljivo održavan imidž autsajdera, uprkos činjenici da je živeo u Beloj kući, omogućavaju mu da beskrajno održava tu ogorčenost prema Vašingtonu i političkim, ekonomskim i medijskim "elitama" koje duboko osećaju mnogi koji podržavaju pokret "Učinimo Ameriku ponovo velikom". Ovo možda objašnjava zašto su ga njegove optužnice učinile popularnijim na predizborima Republikanske stranke.

Izvor: EPA-EFE/CHRISTINA MENDENHALL

Ugledajući se na Trampa, republikanci se u velikoj meri žale da je sin aktuelnog predsednika, Hanter Bajden - koji je pod istragom specijalnog advokata zbog navodnih kršenja zakona o porezu i oružju nakon neuspelog sporazuma o priznanju krivice - ima povlašćeni tretman od strane Ministarstva pravde. Oni Hantera takođe prozivaju za korupciju u onome što vide kao njegove pokušaje da iskoristi bivšu poziciju svog oca kao potpredsednika, kako bi zaključio poslove na mestima kao što su Kina i Ukrajina.

Tramp je mesecima propagirao mnoge od ovih narativa, vršeći politički pritisak na lidere Republikanske stranke na Kapitol Hilu da razmotre mogućnost istrage o opozivu Džoa Bajdena. Pristalice tog poteza još nisu pokazale koji se zločini, prekršaji, slučajevi izdaje ili podmićivanja - ustavni standard za opoziv - odnose na Bajdena. Predsednik je negirao da je bio umešan u bilo koje poslove svog sina, a republikanci nisu izneli nikakve dokaze o njegovoj nepravdi u vezi sa tim poslovima. Ipak, većina Amerikanaca (61%) u nedavnom istraživanju CNN-a reklo je da misli da je Džo Bajden barem donekle bio umešan u poslove Hantera Bajdena, pri čemu 42% kaže da misli da je delovao nezakonito, a 18% da su njegovi postupci bili neetični, ali ne i protivzakoniti. Većina od 55 odsto takođe kaže da je predsednik postupio neodgovarajuće u vezi sa istragom njegovog sina zbog potencijalnih zločina, dok 44 odsto kaže da je postupio na odgovarajući način.

Ove nacionalne podele koje Tramp stručno proširuje govore o dubokom osećaju otuđenja u američkoj politici koji će biti samo pogoršan izborima.

Zašto je Trampov govor pokretač njegove političke moći

Neki komentatori su ranije doveli u pitanje šta oni vide kao alarmantno medijsko izveštavanje o Trampu, sugerišući da se njegova ratobornost često tumači previše doslovno. Ali stotine stranica dokaza u krivičnim optužnicama u kojima se navodi da je Tramp koristio predsedničku moć da pokuša da ukrade izbore i način na koji koristi svoje pojavljivanje i društvene mreže kako bi pokušao da zastraši sudije i potencijalne porote uoči suđenja, ostavili su takve kritike zastarelim.

Trampova vatrena retorika je centralna za njegovu političku privlačnost i njegov metod izgradnje moći. Od njegovog zajedljivog ponižavanja i nadimaka koji omalovažavaju rivale, do govora u Vašingtonu pre nego što je poručio publici da se "pakleno bore" ili neće imati državu 6. januara 2021, Tramp koristi jezik da pokrene svoj politički pokret.

U svojim izjavama u Južnoj Dakoti - gde je prihvatio podršku guvernerke Kristi Noem, potencijalnog potpredsedničkog izbora ako bude kandidat za Rapublikansku stranku - Tramp se požalio da je bio žrtva "korumpirane i očigledne" viktimizacije i "mešanja u izbore". Rekao je da će mu slučajevi pokrenuti protiv njega "omogućiti" da, ako bude izabran za predsednika, pozove svog državnog tužioca i zahteva istragu o svojim političkim protivnicima. "Optužite mog protivnika, dobro mu ide", rekao je Tramp, nagoveštavajući da je to upravo ono što je Bajden uradio. Bivši predsednik je koristio sarkastičan ton u burnoj atmosferi predizbornog mitinga, tako da je kontekst važan.

(EURACTIV.rs)