Politika

RAST PROSEČNE PLATE OBELEŽIO 100 DANA VLADE: Ana Brnabić o četiri cilja

Autor Tamara Milošević Grbić

Premijerka Srbije prvih 100 dana rada Vlade predstavila kroz četiri cilja ali i kroz Otvoreni Balkan, investicije, Evropsku uniju

Izvor: Kurir/Screenshot

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je proteklih 100 dana rada Vlade obeležila stabilnost i dalji rast prosečne plate u javnom sektoru koja je prešla 700 evra.

"Moja osnovna poruka danas je da je postignuta stabilnost i zaštita životnog standarda građana. Stabilnost u smislu plata, kontinuiran rast plata i penzija, podrška najugroženijem delu stanovništva, dalje investicije i rast i borba, bez obzira na teška vremena”, istakla je Brnabić na sednici Vlade u Lebanu, predstavljajući postignute rezultate. Premijerka je rad Vlade predstavila kroz četiri celine. Prva celina se odnosi na budžet. On je naglasila da je to ono od čega zavisi dalji rast i razvoj Srbije, kao i životni standard i koliko ima investicija.

"Važno je kakav je budžet i da je razvojni jer omogućava rast standarda građana, rast penzija, uprkos svim izazovima sa kojima se suočavamo i mi i svet. Druga celina je energetika odnosno to kako smo se suočili sa svetskom energetskom krizom čemu se Vlada jako posvetila, treća je vladavina prava koja se može zaključiti ustavnim reformama u Skupštini. Četvrta je stalna nestabilnost i napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji", istakla je Brnabić.

Srbija je napravila ogromne korake na putu ka Evropskoj uniji kazala je Brnabić i objasnila da to pokazuje i izveštaj Evropske komisije.

"Napravili smo i dodatno veliki pomak usvajanjem seta pravosudnih zakona, ali ne verujem da ćemo videti konkretne rezultate, jer je sada uslov koji se postavlja uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i bez toga nam neće otvarati nove klastere, a nadam se da grešim," istakla je Brnabić.

Ona je na predstavljanju rezultate 100 dana rada Vlade Srbije rekla da se očekuje ratifikacija dogovora u okviru Otvorenog Balkana u parlamentu Severne Makedonije.

"Očekujem da u inicijativi Otvoreni Balkan krenemo sa jedinstvenim ID brojem za građane Srbije, Severne Makedonije i Albanije kako bi sa tim karticama mogli da putuju, rade, studiraju i leče se u sve tri zemlje kao da su državljani", rekla je ona i dodala da se očekuje otvaranje posebne trake na graničnim prelazima samo za naše državljane i transport.

Brnabić je rekla i da je usvojena Strategija za mlade do 2030. godine, da se nastavilo sa uvođenjem brzog interneta u ruralnim sredinama, da su završeni pregovori sa Međunarodnim monetarnin fondom o stend baj aranžmanu koji će učvrstiti finansijsku stabilnost, da je donet set mera za prevenciju nasilja u školama kao i da se planira izmena Zakona o planiranju i izgradnji što će povećati nivo investicija u Srbiji.

Predsednica Vlade Srbije podsetila je da Srbija tokom prošle godine imala priliv direktnih stranih investicija u vrednosti od četiri milijarde evra.

(EURACTIV.rs)