Politika

FORMIRANJE ZAJEDNICE SRPSKIH OPŠTINA JE USLOV SVIH USLOVA- Premijerka Brnabić o poštovanju Briselskog sporazuma

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na predstavljanju rada 100 dana Vlade kazala je da je formiranje Zajednice srpskih opština "uslov svih uslova"

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

"Ne postoji interes Prištine da se formira Zajednica srpskih opština, ali za mene ni želja da se implementiraju potpisani sporazumi. To je uslov svih uslova, ali ne onakva kako je zamišlja neka nevladina organizacija iz Srbije, sa Kosova i Metohije ili bilo koji političar, već ZSO u skladu sa Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine", rekla je predsednica Vlade. Premijerka Srbije naglasila je da je formiranje Zajednica srpskih opština onako kako je definisano Briselskim sporazumom "uslov svih uslova".

Na pitanje kako će izgledati SZO i da li će obuhvatiti samo četiri opštine na severu ii sve, Brnabić je objasnila da Upravljački tim treba da definiše te stvari kao i da svako koga interesuje može da pogleda u potpisane sporazume.

"Šta god da kažem o tome neko će zloupotrebiti i iskoristiti suprotno interesima našeg naroda na Kosovu i Methiji. Pogledajte sporazume a Upravljački tim bi trebalo da definiše te stvari", istakla je Brnabić i dodala da je sada zanimljivo posmatrati razvoj događaja i otvorene pretnje Prištine partnerima koji insistiraju na poštovanju sporazuma.

Poštovanje potpisanih sporazuma i njihovo sprovođenje "nešto je sasvim prirodno što se očekuje" zaključila je predsednica Vlade Srbije i podsetila da će u aprilu biti tačno deset godina kako je potpisan Briselski sporazum.

(EURACTIV.rs)