Politika

KIM DŽONG UN PREDSTAVIO NUKLEARNU PODMORNICU: Zašto analitičari veruju da je u pitanju staro plovilo?

Autor Aleksandra Vrbica

Podmornica sposobna da ispaljuje nuklearno oružje dugo je bila na listi oružja koje je Severna Koreja želela da napravi.

Izvor: EPA-EFE/KCNA

Severnokorejski lider Kim Džong Un učestvovao je u ceremoniji otkrivanja, kako Pjongjang kaže, prve podmornice sposobne da lansira nuklearno oružje.

Državni mediji su rekli da je podmornica "velikim koracima" ojačala nuklearno naoružanje zemlje, a nazvana je Heroj Kim Kun Ok, po severnokorejskom mornaričkom oficiru i istorijskoj ličnosti.

Podmornica sposobna da ispaljuje nuklearno oružje dugo je bila na listi oružja koje je Severna Koreja želela da napravi.

Na fotografijama koje su objavili državni mediji, Kim se vidi kako stoji u brodogradilištu. Navodi se da je rekao da će podmornica biti jedno od glavnih sredstava mornarice u "podvodnoj ofanzivi".

"Podmornica za nuklearni napad, koja je u poslednjih nekoliko decenija bila simbol agresije na našu naciju, sada simbolizuje našu moć koja unosi strah našim beskrupuloznim neprijateljima", rekao je on.

Ali postoji određeni skepticizam o tome koliko će ona biti efikasna.

Izvor: EPA-EFE/KCNA

Analitičari veruju da je to podmornica iz sovjetske ere klase Romeo - ista ona koju je Kim pregledao 2019. - ali je modifikovana da bi mogla da nosi nuklearno oružje.

"Kao platforma, ona će imati neka fundamentalna ograničenja i ranjivosti", rekao je Džozef Dempsi, istraživač na Međunarodnom institutu za strateške studije.

To uključuje buku, sporost i ograničen domet, kaže Van Van Dipen, bivši stručnjak za oružje američke vlade, koji je razgovarao za novinsku agenciju Rojters.

Dempsi je rekao da se čini da su krma i propeleri podmornice zamagljeni kako bi se sakrilo da se radi o starom plovilu. Takođe, ne zna se da li je ova podmornica operativna. Severnokorejci tek treba da pokažu da može uspešno da ispali nuklearne rakete. Smatra se da je brod dizajniran da nosi krstareće rakete kraćeg dometa (SLCM), koje su sposobne da pogode regionalne ciljeve.

Izvor: EPA-EFE/KCNA

Južna Koreja je osudila lansiranje i dovela u pitanje sposobnosti podmornice, rekavši da ih je Sever možda preuveličao. Japan je takođe izrazio zabrinutost. Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno rekao je da vojne aktivnosti Severne Koreje "predstavljaju ozbiljniju i neposredniju pretnju po bezbednost naše zemlje nego ranije", navodi Rojters.

Severna Koreja je takođe nastavila redovna testiranja balističkih i krstarećih projektila ove godine, nakon značajnog povećanja testiranja sprovedenih 2022. godine.

Otkrivanje podmornice dolazi nekoliko dana uoči 75. godišnjice osnivanja Severa. Državni mediji su javili da će kineska delegacija biti poslata da učestvuje na proslavi.

(EURACTIV.rs)