Politika

RUSIJA ODRŽAVA IZBORE U OKUPIRANIM DELOVIMA UKRAJINE: Zvaničnici upozoravaju da će svi koji učestvuju biti kažnjeni

Autor Aleksandra Vrbica

Ukrajinski ministar spoljnih poslova nazvao je izbore "prevarom", rekavši da glasovi neće imati nikakav pravni status. Svi kandidati su ili ruski ili proruski orijentisani, a među njima su i guverneri koje je birala Moskva.

Izvor: EPA-EFE/STRINGER

Od ljudi koji žive u oblastima Ukrajine koje je okupirala Rusija traži se da glasaju na, kako vlasti opisuju, lokalnim izborima.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova nazvao je izbore "prevarom", rekavši da glasovi neće imati nikakav pravni status. Svi kandidati su ili ruski ili proruski orijentisani, a među njima su i guverneri koje je birala Moskva.

Mnogi koji su učestvovali u predizborima zamoljeni su da daju svoj glas u prisustvu naoružanih ruskih vojnika. Ukrajinski zvaničnici su upozorili ljude da ne učestvuju. Oni kažu da svi građani Ukrajine koji učestvuju u organizovanju izbora mogu očekivati da budu kažnjeni u budućnosti.

Savet Evrope, telo za ljudska prava, osudio je ovaj potez na "nezakonito pripojenim ukrajinskim teritorijama" kao "flagrantno kršenje međunarodnog prava, koje Rusija i dalje ne poštuje". Ne samo da su ove oblasti sastavni deo Ukrajine, već odluka da se tamo održe izbori "stvara iluziju demokratije", navodi se u saopštenju Saveta.

Američki državni sekretar Entoni Blinken takođe je osudio izbore rekavši: "Ruski lažni izbori u okupiranim oblastima Ukrajine su nelegitimni". Ovo je izazvalo odgovor ruske ambasade u SAD, koja je optužila Vašington za mešanje u unutrašnje stvari Moskve, preneli su državni mediji.

Izvor: EPA-EFE/PRESS SERVICE OF THE MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS OF UKRAINE

Izbori, koji se završavaju u nedelju, održavaju se u četiri regiona koje Rusija čak i ne kontroliše u potpunosti - Donjecku i Lugansku na istoku, i južnim regionima Zaporožja i Hersona. Oni zajedno čine 15% suverene teritorije Ukrajine. To su oblasti koje je Rusija formalno proglasila svojim u septembru prošle godine, nakon održavanja takozvanih referenduma o budućnosti okupiranih zemalja.

Međunarodna zajednica je referendume osudila kao lažne - sa izveštajima o preko 99% podrške regionima koji su prešli pod kontrolu Moskve - i povremeno su uključivali naoružane vojnike koji su išli od vrata do vrata da bi prikupili glasove.

Region Zaporožja - jedna od anektiranih oblasti u kojima se sada održavaju lokalni izbori - takođe je u fokusu kontraofanzive Kijeva, koja je pokrenuta u leto.

Ukrajinski generali tvrde da su probili zastrašujuću prvu liniju odbrane Rusije u tom regionu, sugerišući da je tamošnja kontraofanziva spremna da dobije zamah.

Analitičari Instituta za proučavanje rata sa sedištem u SAD (ISW) kažu da je nedavni napredak tamo "taktički značajan" i da "proširuju ukrajinski proboj ruskih odbrambenih linija u toj oblasti i prete ruskim sekundarnim linijama odbrane".

Fokus ukrajinskih napora je bio oko sela Robotina, koje je nekih 56 km jugoistočno od grada Zaporožja, glavnog grada regiona.

(EURACTIV.rs)