Politika

AMSTERDAM UVODI NOVA PRAVILA ZA TURISTE: Zabrane i ograničenja su pokušaj grada da se obračuna sa problemom

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Amsterdam zabranjuje kanabis u četvrti "crvenih fenjera", menja radno vreme lokala i planira kampanju koja će odvratiti turiste okrenute porocima od posete gradu.

Izvor: EPA-EFE/RAMON VAN FLYMEN

Amsterdam će uvesti zabranu pušenja kanabisa u četvrti "crvenih fenjera", u okviru novih pravila kojima grad pokušava da se izbori sa problemima koje izaziva ogroman broj turista.

U Amsterdamu je već zabranjeno da se prodaje alkoholno piće od četvrtka do nedelje, nakon 16 časova. Sada će gradske vlasti zatražiti da se zabrani konzumiranje kanabisa na javnom mestu u jednoj od najpopularnijih četvrti grada, ali da prodavci uklone sav alkohol iz izloga u tom periodu, ili da ga sklone od pogleda javnosti na drugi način.

U Amsterdamu je konzumiranje alkohola zabranjeno na mnogim javnim mestima, a grad je poznat po "coffee shop" kafićima gde je dozvoljeno pušiti marihuanu. Ali stanovnici se žale da ih ogroman broj turista ometa, da dileri preuzimaju ulice i da se konzumiranje alkohola i opijata odražava na porast stope kriminala u gradu.

Izvor: B.Z.J.

Nova pravila podrazumevaće i da se restorani i barovi zatvaraju u dva sata iza ponoći petkom i subotom, kao i da pristup novim posetiocima starom delu grada ne bude dozvoljen posle jedan sat iza ponoći. Ustanove u četvrti "crvenih fenjera" koje pružaju usluge prostitutki takođe će morati da budu zatvorene u tri sata posle ponoći.

U Holandiji je krivično delo posedovanje, proizvodnja ili stavljanje u promet kanabisa. Ali konzumiranje od strane osobe starije od 18 godina nije krivično delo, zbog čega milioni turista svake godine dolaze u Amsterdam.

Gradske vlasti najavile su i kampanju koja će za cilj imati ograničenje broja turista koji će tokom proleća posetiti Amsterdam sa ciljem da uživaju u porocima. Novi zakoni biće primenjivani od sredine maja.

(EURACTIV.rs)