Politika

INDIJA POZVALA NA KONSENZUS G20 PO PITANJU RATA: Problem predstavljaju Rusija i Kina, a na kocki je imidž grupe

Indija je predložila da izjava grupe bogatih zemalja G20 kojom se osuđuje rat u Ukrajini takođe uvaži stavove Rusije i Kine, za dobro već podeljenog bloka, rekli su indijski zvaničnici u četvrtak (7. septembra).

Izvor: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Lideri, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, okupili su se ovog vikenda u Nju Delhiju na samitu G20 koji ima za cilj jačanje bezbednosti po pitanju hrane, klimatskih akcija i otplate duga siromašnim zemljama.

Ali, razmatranja 20 najvećih svetskih ekonomija ometana su razlikama u stavovima oko rata u Ukrajini koje su se pojačale od prošlogodišnjeg samita na Baliju, rekli su delegati.

Zapadne zemlje žele snažnu osudu kao uslov za pristanak na deklaraciju iz Delhija. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji će prisustvovati umesto predsednika Vladimira Putina, rekao je da će Moskva blokirati konačnu deklaraciju ako ona ne odražava njen stav.

Indija je sugerisala da G20, dok osuđuje patnju izazvanu ratom, takođe treba da posluša stav Moskve i Pekinga, te da forum nije mesto za geopolitiku.

G20 - prijatan svima

"Sve dok svi podržavaju strukturu dokumenta, to je konsenzus. Trudimo se da svi, uključujući Rusiju, G7 i Kinu, budu srećni što su njihovi stavovi tu", rekao je jedan od indijskih zvaničnika.

Druga opcija je opštija izjava o ratu u zajedničkoj deklaraciji, rekao je drugi zvaničnik. Obojica su odbili da budu imenovani zbog vladinih pravila.

Premijer Indije Narendra Modi pokušao je da iskoristi indijsko vođstvo u G20 kako bi Indiju pokazao kao veliku silu sa sposobnošću da stvori jedinstvo po velikim globalnim pitanjima.

Ako sastanak u Delhiju ne donese zajedničku deklaraciju, to bi bio prvi u istoriji samita G20 i potencijalno bi izazvalo pitanja o održivosti grupe.

"To bi sigurno dovelo do krize poverenja u Grupu", rekao je Kreon Batler, direktor Programa za globalnu ekonomiju i finansije u londonskom istraživačkom centru Chatham House.

Na samitu na Baliju prošlog novembra, lideri G20 uspeli su da donesu deklaraciju u jedanaestom satu nakon što su se danima prepirali oko sukoba.

Batler je predvidio da će biti mnogo rukovanja i spekulacija oko samita u Indiji, ali će se na kraju zemlje držati formata G20 jer je to bila ključna veza između G7 bloka najbogatijih zemalja i sveta u razvoju.

(EURACTIV.rs)