Politika

AFRIČKA UNIJA ULAZI U GRUPU NAJBOGATIJIH ZEMALJA NA SVETU? Mogla bi da dobije isti status kao EU

Grupacija bogatih zemalja G20 pristala je da odobri trajno članstvo Afričkoj uniji, izvestio je u četvrtak (7. septembra) Blumberg njuz, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Izvor: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Taj potez bi Afričkoj uniji, kontinentalnom telu od 55 država članica, dao isti status kao i EU, u odnosu na trenutni status “pozvane međunarodne organizacije“, dodaje se.

Međutim, dva izvora iz Indije rekla su Rojtersu da će članstvo u Afričkoj uniji biti formalizovano tek sledeće godine kada Brazil preuzme kormilo grupe najvećih svetskih ekonomija od Indije.

Nema protivljenja tom potezu unutar G20, rekao je jedan od izvora, govoreći pod uslovom anonimnosti, pozivajući se na vladina pravila.

Indijski premijer Narendra Modi je u junu pisao liderima zemalja G20 u kojem predlaže da AU dobije punopravno, stalno članstvo u bloku na predstojećem samitu u indijskoj prestonici.

U članku objavljenom u indijskim i međunarodnim novinama u četvrtak, Modi je napisao:

"Naše predsedništvo ne samo da je videlo najveće učešće afričkih zemalja do sada, već se takođe zalagalo za uključivanje Afričke unije kao stalne članice G20".

G20 trenutno se sastoji od 19 zemalja i Evropske unije. Članice predstavljaju oko 85 odsto globalnog BDP-a, preko 75 odsto globalne trgovine i oko dve trećine svetske populacije.

Južna Afrika, koja je članica G20 i koja je podržala prijem AU, odbila je neposredan komentar uoči samita u Delhiju.

Očekuje se da će lideri G20 odluku objaviti tokom samita, navodi se u izveštaju Blumberga.

Zemlje poput Nemačke, Brazila, Južne Afrike i Kanade takođe su izrazile podršku članstvu u Afričkoj uniji.

(EURACTIV.rs)