Politika

DA LI ĆE I KADA BITI VANREDNIH IZBORA U SRBIJI? I vlast i opozicija spremni, ostavke su na stolu

Na zahtev dela opozicije da se održe vanredni parlamentarni i beogradski izbori, premijerka Ana Brnabić kaže da se nada da će biti što pre.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Zahtev za vanrednim parlamentarnim i beogradskim izborima koji je uputio deo opozicije, naišao je na odobravanje vrha države. Premijerka Srbije Ana Brnabić se nada da će biti što pre, jer kako navodi, Srbija mora da radi i nema vremena.

I SPS je spreman za izbore, a Nova demokratska stranka Srbije spremna je da o zajedničkom nastupu razgovara sa Zavetnicima i Dverima, piše RTS.

"Smatramo da su vanredni parlamentarni i beogradski izbori, koji bi bili održani do kraja ove godine, jedini način da kao društvo izađemo iz ove velike krize i zahtevamo hitan odgovor Aleksandra Vučića", čulo se juče u skupštinskom holu od proevropske opozicije.

Ostavku, danas ponavlja predsednica Vlade, stavlja na sto. Nada se da će izbori biti što pre, ali ne precizira kada bi oni mogli i da se održe.

"Uvek smo spremni za izbore, kao predsednica Vlade moj stav je da je bolje da imamo izbore pre nego kasnije, zato što Srbija nema vremena za gubljenje. Nisam sigurna kako je sada opozicija promenila svoje mišljenje od toga da će protestovati ukoliko budu raspisani vanredni parlamentarni izbori, ali evo sada žele, odlično, meni se čini da smo došli na isto", kaže Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Opozicija je jasna

Na istom i koalicija NADA, traže izbore na svim nivoma. Nude i saradnju, pre svega desnom blokom – Zavetnicima i Dverima.

"Osam, devet meseci unazad se zalažemo, zahtevamo i tražimo kako smenu Aleksandra Vučića tako i vanredne izbore na svim nivoima. Kada kažem na svim nivoima, to podrazumeva kako parlamentarne izbore tako i beogradske izbore koji su jako važni, a uzgred da podsetim građane – to su izbori koje je Aleksandar Vučić obećao da će se održati", ističe Miloš Jovanović, kolacija NADA.

Pokret Dveri i o odnosima u opoziciji. Ocenjuju da je dobro što je jedinstvena u zahtevu da se raspišu vanredni izbori.

"Vlast više nema niti jedan jedini izgovor da ne raspiše izbore", smatra Boško Obradović, lider Dveri.

Socijalisti izlaze sa poznatim stavom – uvek su spremni za izbore. Ne isključuju mogućnost da se do kraja godine izađe na birališta.

"Socijalisti imaju pre svega taj princip da je dobro da mandat bude pun, ali to svakako ne znači da nismo spremni za vanredne izbore. U ovoj zemlji postoje zakoni i postoje pravila po kojima se raspisuju vanredni parlamentarni izbori, još ako govorimo i o beogradskim onda su neki uslovi koji treba da se steknu drastičnija i to traži malo vremena, ne može da ide to kako smo zamislili", ističe Snežana Paunović iz SPS-a.

I dok se čeka stav predsednika Republike, sadašnji kabinet u Nemanjinoj 11 oročio je do 2024, kada je Anu Brnabić predložio za mandatarku u avgustu 2022. obrazložio je ona neće četiri godine biti predsednik Vlade.

(EURACTIV.rs)