Politika

ZELENSKI U LONDONU TRAŽIO AVIONE, RUSKA AMBASADA REAGOVALA: Evropa će osetiti posledice tog poteza, ako se dogodi

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ruska ambasada reagovala na izjavu Zelenskog o vojnim avionima, i preti posledicama po Evropu.

Izvor: EPA-EFE/HOLLIE ADAMS/POOL

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski boravio je u poseti Velikoj Britaniji, gde je zatražio od premijera Rišija Sunaka reakciju po pitanju borbenih aviona. U okviru prve posete Britaniji od početka ruske invazije, Zelenski je upozorio da bi rat mogao da "stagnira, ukoliko Zapad ne obezbedi vojne avione".

Britanski premijer je odgovorio da nijedna opcija nije "van stola", ali se nije obavezao na slanje aviona. Umesto toga, izjavio je da će Britanija pomoći ukrajinskoj avijaciji u pripremi.

Ruska ambasada u Londonu je reagovala i zapretila reakcijom Moskve, ukoliko Britanija odluči da pošalje avione Ukrajini.

"Velika Britanija bi tim potezom bila odgovorna za novi zaplet eskalacije, i prateće vojno-političke posledice po evropski kontinent i ceo svet", saopštila je ruska ambasada.

Britanija je ponudila da obučava ukrajinske vojne pilote dodatno, pored postojećeg programa kroz koji je već prošlo 10.000 Ukrajinaca.

"Prvi korak će trajati neko vreme, kroz ceo ovaj konflikt bili smo izloženi i ne oklevamo. Važno je da ukrajinski piloti umeju da upravljaju avionima koje će koristiti", rekao je Sunak.

Njegov kabinet kratko je saopštio da su se Zelenski i Sunak sastali i da je premijer Britanije "odao počast hrabrosti i žrtvama koje je Ukrajina podnela".

"Zahvalio mu se na poseti i moćnom obraćanju Parlamentu, dok je predsednik Zelenski zahvalio Britaniji na dugotrajnoj podršci, uključujući i današnju objavu da će Velika Britanija početi treniranje dodatnih ukrajinskih vojnika kako bi ih stavila na put borbenih kapaciteta u skladu sa standardima NATO. Obezbedićemo i oružje dugog dometa, a lideri su razgovarali i o potrebi da se ubrza kontraofanziva Ukrajine uz pomoć podrške naše i drugih zemalja", saopšteno je iz Sunakovog kabineta.

(EURACTIV.rs)