Politika

IZABRAN NOVI MINISTAR PRIVREDE: Nekada menadžer, sada u Vladi Srbije - ko je Slobodan Cvetković?

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su za novog ministra privrede Slobodana Cvetkovića.

Izvor: Novosadski sajam

Novi ministar privrede u Vladi Srbije Slobodan Cvetković polažio je zakletvu. Za njegov izbor glasalo je 148 poslanika, dva su bila protiv.

Cvetkovića je na tu funkciju predložila predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ana Brnabić naglasila je juče da njen predlog nije slučajan, posebno kada se zna da nam predstoji organizacija velike manifestacije Ekspo 2027, a Cvetković, kao neko ko je dugo vodio Novosadski sajam, ima veliko znanje i iskustvo u organizaciji velikih manifestacija.

Za vreme Cvetkovićevog desetogodišnjeg vođenja sajma, Novosadski sajam se razvio u renomiranu kompaniju u oblasti sajamske industrije, rekla je premijerka

Ko je novi socijalista u Vladi?

Slobodan Cvetković iz Socijalističke partije Srbije predložen je za novog ministra privrede umesto nedavno smenjenog Radeta Bastu, a pored rebalansa budžeta, jedna od tema današnjeg zasedanja Skupštine Srbije biće i njegov izbor na ovu funkciju.

Cvetković je rođen 28. juna 1974. godine u Novom Sadu gde je završio osnovne i srednje studije, a na Fakultetu za trgovinu i bankarstvo, pri Univerzitetu "Braća Karić" je diplomirao 2001. godine. Nakon diplomiranja se zaposlio na Fakultetu za preduzetni menadžment kao menadžer, takođe pri BK Univerzitetu.

Bio je direktor Javnog preduzeća "Sportski centar" u Beočinu, piše Kurir.

Od 2004. do 2012. godine bio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje u Vladi Vojvodine.

Od 2013. godine bio je na funkciji pomoćnika direktora za međunarodne komercijalne poslove Instituta za ratarstvo i povrtarstvo "NS seme".

Za člana Upravnog odbora Agencije za upravljanje lukama Srbije imenovan je 2014, a krajem iste godine je imenovan kao Generalni sekretar te agencije.

Član SPS-a je od 2007. godine.

Član Pokrajinskog odbora SPS u Vojvodini postaje 2011, a godidnu dana kasnije je izabran za predsednika Gradskog odbora SPS u Novom Sadu. To se ponovilo 2015. i 2022. godine.

Trenutno je član Izvršnog odbora Glavnog odbora i član Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora SPS u Vojvodini.

(EURACTIV.rs)