Politika

DEO OPOZICIJE TRAŽI PARLAMENTARNE I BEOGRADSKE IZBORE DO KRAJA GODINE: Blokada sednice do odluke

Predsednik Parlamenta Vladimir Orlić rekao je da će o zahtevu dela opozicije informisati nadležne organe i tražiti odgovor

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Deo opozicije traži parlamentarne i beogradske izbore do kraja godine, što je na konferenciji za novinare saopštio Miroslav Aleksić, osnivač Narodnog pokreta Srbije i doskorašnji visoki funkcioner Narodne stranke.

U Skupštini Srbije počela je sednica, na kojoj je utvrđeno prisustvo 189 poslanika, nakon čega je predsednik Skupštine Vladimir Orlić rekao da će o zahtevu dela opozicije informisati nadležne organe i Vladu, predsednika i tražiti odgovore u narednih 30 dana.

Kako je kazao narodni poslanik Radomir Lazović blokiraće sednicu Skupštine dok ne dobiju odgovor o raspisivanju izbora.

Kada su završena poslanička pitanja, nešto posle 11 sati, i kada su premijerka Ana Brnabić i jedan broj ministara u Vladi Srbije ušli u skupštinsku salu, deo opozicije zvižducima, povicima "lopovi" i "napolje" počeo najavljenu blokadu.

Za ministrima je ušlo i obezbeđenje, koje se praktično isprečilo ispred poslanika dela opozicije.

Uprkos svemu, poslanici su se prijavljivali za reč, čak i oni koji protestuju, neki ministri i pokušali da se obrate sa govornice, a kratko je govorila i predsednica Vlade.

Bez obzira na skupštinska dešavanja i haotičan početak sednice, usvojen je dnevni red, rasprava je nastavljena, a najavljeno je i da će se o novom ministru privrede glasati u sredu.

U ranijoj izjavi i sam predsednik Vučić najavio je da će se "na izbore u Beogradu i brže nego što se očekivalo".

"Vanredni izbori u Beogradu biće održani i brže nego što se neki nadaju", odgovorio je tada na pitanje o delu zahteva opozicije i poručio da će ih opet izgubiti jer, kako kaže, "narod ne mogu prevariti".

"Pre 15 dana su mi pretili da će Srbija stati kad Vučić raspiše izbore. Oni misle da kad oni stoje, da i svi ostali stoje i da niko ništa ne radi u ovoj zemlji. Kažu, ako budete imali ideju da raspišete zbore, imaćete narod na ulicama. Juče su promenili mišljenje i kažu da hoće izbore po svaku cenu. Niko ih ne pita kako je moguće promeniti mišljenje tako u 15 dana", naveo je Vučić.

(EURACTIV.rs)