Politika

KIM DŽONG UN SE SASTAJE SA PUTINOM: Rusija hoće bliže vojne veze sa Severnom Korejom

Autor Aleksandra Vrbica

Kim bi putovao iz Pjongjanga, verovatno oklopnim vozom, do Vladivostoka, na pacifičkoj obali Rusije, gde bi se sastao sa Putinom, izvestio je New York Times u ponedeljak (4. septembra), pozivajući se na američke i savezničke izvore.

Izvor: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Kim Džong Un planira da otputuje u Rusiju ovog meseca da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom i razgovara o mogućnosti snabdevanja Moskve oružjem za rat u Ukrajini, pošto Rusija kaže da traži bliže vojne veze sa Severnom Korejom.

Tokom retkog odlaska u inostranstvo, Kim bi putovao iz Pjongjanga, verovatno oklopnim vozom, do Vladivostoka, na pacifičkoj obali Rusije, gde bi se sastao sa Putinom, izvestio je New York Times u ponedeljak (4. septembra), pozivajući se na američke i savezničke izvore.

Dok budu boravili u Vladivostoku, lučkom gradu nedaleko od Severne Koreje, dvojica lidera će razgovarati o tome da Kim šalje Rusiji artiljerijske granate i protivtenkovske rakete u zamenu za naprednu tehnologiju Moskve za satelite i podmornice na nuklearni pogon, piše list.

U vreme kada su Sjedinjene Američke Države izrazile zabrinutost zbog rastućih vojnih veza između dve zemlje, vest o Kimovoj planiranoj poseti stigla je nakon što je Rusija rekla da razgovara o održavanju zajedničkih vojnih vežbi sa Severnom Korejom.

"Zašto ne, ovo su naše komšije. Postoji stara ruska izreka: vi ne birate svoje komšije i bolje je živeti sa komšijama u miru i slozi", rekao je u ponedeljak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, citirala je novinska agencija Interfax.

Upitan o mogućnostima zajedničkih vežbi dve zemlje, on je rekao da se o njima "naravno" razgovara.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap ranije je citirala južnokorejsku obaveštajnu agenciju da je Šojgu, koji je posetio Pjongjang u julu, predložio Kimu da njihove zemlje održe pomorsku vežbu, zajedno sa Kinom.

Saveznici iz hladnog rata

Kremlj je prošle nedelje saopštio da Moskva namerava da produbi svoje "odnose međusobnog poštovanja" sa Pjongjangom, jednim od svojih bliskih hladnoratovskih saveznika, a takođe i jednom od malobrojnih zemalja koje podržavaju rusku proklamovanu aneksiju delova Ukrajine iz 2022.

New York Times je objavio da bi Kim možda mogao da ode u Moskvu, iako to nije izvesno.

Kimov otac, Kim Džong Il koji je izbegavao avione i putovao samo oklopnim vozom, poslednji put je posetio Rusiju samo nekoliko meseci pre svoje smrti 2011.

Šojgu je u julu posetio Severnu Koreju povodom 70. godišnjice završetka Korejskog rata, koji se u Severnoj Koreji slavi kao "Dan pobede", a Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje je rekla da je izgleda imao privatni sastanak sa Kimom, izvestio je Yonhap.

Sjedinjene Američke Države su prošle nedelje saopštile da su zabrinute što pregovori o oružju između Rusije i Severne Koreje napreduju i da je Šojgu tokom svoje posete pokušao da ubedi Pjongjang da Rusiji proda artiljerijsku municiju.

Ruski ambasador u Severnoj Koreji Aleksandar Macegora rekao je u subotu agenciji TASS da nije upoznat sa bilo kakvim planovima da Severna Koreja učestvuje u trilateralnim vojnim vežbama sa Kinom i Rusijom, ali da bi po njegovom mišljenju to bilo "prikladno" zbog vežbi koje predvode SAD u regionu.

Rusija i Severna Koreja su nedavno pozvale na bliže vojne veze, ali Severna Koreja je negirala da ima bilo kakve "poslove sa oružjem" sa Rusijom.

Sjedinjene Američke Države su nedavno uvele sankcije trima entitetima koje su optužili da su povezani sa sporazumima o oružju između Severne Koreje i Rusije.

Severna Koreja je izvršila šest nuklearnih proba od 2006. godine i testirala je razne rakete poslednjih godina, ali retko održava vojne vežbe sa svojim susedima.

Sjedinjene Američke Države i njihov saveznik Južna Koreja održavaju redovne vojne vežbe, koje Severna Koreja osuđuje kao pripreme za rat protiv nje.

(EURACTIV.rs)