Politika

SAMIT G20 BEZ KINESKOG LIDERA: Bajden "razočaran", koga će Si Đinping poslati kao svoju zamenu?

Kineski premijer Li Kiang prisustvovaće samitu G20 u indijskoj prestonici Nju Delhiju ovog vikenda, rekla je portparolka pekinškog ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Umesto lidera Kine, Si Đinpinga, Samitu lidera G20 u Nju Delhiju prisustvovaće premijer Kine.

"Na poziv vlade Republike Indije, premijer Državnog saveta Li Kiang prisustvovaće 18. samitu G20 koji će se održati u Nju Delhiju, Indija, 9. i 10. septembra", navela je portparolka pekinškog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning u saopštenju za javnost.

Nedavno je objavljeno da predsednik Si Đinping neće prisustvovati skupu svetskih lidera, a njegov američki kolega Džo Bajden u nedelju je izrazio razočaranje što ga neće videti tamo.

Upitan na redovnoj konferenciji za novinare o tome da li najava znači da Si neće otputovati u Nju Delhi, Mao je rekla: "Upravo sam dala saopštenje na ovu temu".

Izvor: EPA-EFE/Alet Pretorius

"Premijer Li Kiang će predvoditi delegaciju u Nju Delhi, kako bi učestvovala na Samitu lidera G20. Ono što mogu da vam kažem je da je G20 važan forum za međunarodnu ekonomsku saradnju".

85 odsto globalnog BDP-a

Grupa od 20 velikih ekonomija sastoji se od 19 zemalja i Evropske unije (EU), čineći oko 85 odsto globalnog BDP-a i dve trećine svetske populacije.

"Kina je uvek pridavala veliki značaj relevantnim događajima i aktivno učestvovala u njima", nastavila je Mao.

"Prisustvujući ovom sastanku, premijer Li CKiang će preneti kineske misli i stavove o saradnji G20, podstičući G20 da ojača jedinstvo i saradnju i radeći zajedno na borbi protiv globalnih ekonomskih i razvojnih izazova. Spremni smo da radimo sa svim stranama na zajedničkim naporima za uspeh Samita lidera G20 i da damo aktivan doprinos promovisanju stabilnog globalnog ekonomskog oporavka i održivog razvoja".

Na temu odsustva sa Samita lidera G20 oglasio je i američki predsednik Džo Bajden. Upitan da prokomentariše to što Si Đinping, kineski lider, navodno ne planira da se pridruži skupu u Nju Delhiju, Bajden je rekao novinarima:

"Razočaran sam, ali ću ga videti", ne objašnjavajući detalje.

(EURACTIV.rs)