Politika

NOVA RUNDA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE 14. SEPTEMBRA: Borelj najavio pokušaj pronalaska rešenja

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine biće 14. septembra u Briselu, potvrdio je Žozep Borelj.

Izvor: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da će nova runda dijaloga Beograda i Prištine o Kosovu i Metohiji na visokom nivou biti održana u Briselu 14. septembra. Žozep Borelj je na konferenciji za novinare nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Toledu, rekao da će taj sastanak biti još jedan pokušaj da se reši situacija.

"Biću 14. septembra domaćin novog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine na nivou lidera, na kojima ćemo tražiti rešenja za sadašnju situaciju", izjavio je Borelj.

Borelj je kazao i da je jedna od tema sastanka bilo i proširenje Evropske unije, kao i da je špansko predsedništvo EU predložilo da se narednog meseca održi ministarski sastanak o zemljama Zapadnog Balkana, kao i da su se ministri saglasili da se to dogodi.

"Sprovešćemo to krajem sledećeg meseca, zajedno sa španskim predsedništvom, a nakon ostalih događaja vezanih za Zapadni Balkan, kao što je Berlinski proces. Mislim da je vrlo značajno da ministri EU pod španskim predsedništvom uzmu u obzir ono što se događa na Zapadnom Balkanu", dodao je Borelj, a prenosi RTS.

Kako je naveo povodom pitanja proširenja, Ukrajina mora postati članica EU, a takođe i Zapadni Balkan i to što pre.

"Mislim da je rat u Ukrajini imao kolateralni efekat ubrzavanja procesa proširenja, a taj proces se svakako zasniva na zaslugama. Jedna država postaje članica onda kada ispuni sve uslove. Ali istovremeno smatram da je dobro imati politički cilj - horizont - kako bi taj proces dobio politički podsticaj. Mi takođe moramo biti spremni na proširenje kojem bi Evropskoj uniji moglo biti pridodato još 10 novih članica", rekao je Borelj.

On je dodao i da bi predlaganje neke vrste "vremenskog cilja" zemljama kandidatima za prijem u EU moglo mobilisati njihovu energiju. Prema njegovim rečima na sastanku se razgovaralo o brojnim temama od kojih su glavne bile situacije u Ukrajini i Nigeru.

(EURACTIV.rs)