Politika

AKO BIH UĐE U NATO, MOSKVA IMA PRAVO DA SE BRANI: Ruski ambasador u Sarajevu uputio prikrivenu pretnju

Autor Milena Antonijević

Rusija zadržava pravo na “proporcionalani odgovor” ukoliko se BIH pridruži NATO ili bilo kojoj organizaciji koja je neprijateljska prema Moskvi, objavio je Igor Kalabuhov, ruski ambasador u Sarajevu na Fejsbuk stranici.

Izvor: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

On je istakao da niko nema pravo da se meša u bosanska pitanja, ni Rusija ni SAD ni EU.

“BIH ima slobodu da napravi bilo kakav korak na globalnoj sceni ako je to ono što većina građana želi i ako je to korisno za državu”, istakao je Kalabuhov ali dodao da Rusija ima parvo da se brani ukoliko se Bosna i Hercegovina pridruže bloku koji ima za cilj uništenje Rusije.

“Ako bi Brisel i Vašington naredili raspoređivanje nuklearnih projektila usmerenih ka Moskvi, onda bi hipotetički, Sarajevo, budući član organizacija pod njihovom kontrolom, bilo prinuđeno učini isto. Dakle, to je njihova slobodna volja ali ne ograničavajte naše pravo da proporcionalno odgovorimo”, kazao je ruski ambasador u Sarajevu.

On je zaključio da ne treba očekivati bilo kakav ekstremni razvoj događaja i da sve dok Moska nije 100% sigurna u relanost “podlih planova” za uništenje Rusije, niko neće “pritisnuti crveno dugme”.

Bosna učestvuje u Akcionom planu za članstvo u NATO ali je postigla napredak ka članstvu u Alijansi.

Bosanski Srbi se protive članstvu u NATO, a odbili su i da se pridruže međunarodnim sankcijama protiv Rusije.

 (EURACTIV.rs)