Politika

TRAMPOVO BALANSIRANJE IZMEĐU SUDNICE I PREDIZBORNE TRKE: Preklapanje svih ključnih datuma

Nekadašnji američki predsednik suočava se sa nizom optužbi čekajući početak suđenja

Izvor: EPA-EFE/CJ Gunther

Bivši američki predsednik Donald Tramp suočava se sa sa nizom optužbi i četiri građanska i tri krivična suđenja i sve to uporedo sa trkom za kandidaturu za izbore na predsedničkim izborima 2024. godine.

I dok pokušava da se obrani od optužbi, čekajući suđenja od kojih su neka povezana sa njegovim pokušajima poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. u godini Trampovog gustog rasporeda datumi suđenja preklapaju se sa izbornim radnjama.

Tramp će 6. septembra 2023. izjasniti o krivici u slučaju reketiranja u Džordžiji, koji njega i 18 drugih optuženih tereti za umešanost u široku zaveru da preokrene njegov poraz od demokrate Džoa Bajdena u novembru 2020.

Tri nedelje kasnije, 27. septembra, biće održana druga debata za republikanske kandidate. Donald Tramp je rekao da neće učestvovati i da javnost zna ko je on i koliko uspešan bio kao predsednik, "s energetskom nezavisnošću, granicama i snažnom vojskom, najvećim smanjenjem poreza i propisa, s nultom stopom inflacije, najjačom ekonomijom u istoriji i mnogo drugih stvari",

Za 2. oktobar zakazan je početak državnog građanskog suđenja na Menhetnu, u kojem državna tužiteljka Njujorka Leticija Džejms traži najmanje 250 miliona dolara od Trampa, njegovog preduzeća i njegovih odraslih sinova pod optužbom da su lagali o vrednosti njegove imovine kako bi dobili bolje uslove od zajmodavaca i osiguravačima. Džejms takođe nastoji da spreči Trampove da vode poslove u Njujorku.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Tri nedelje kasnije, 23. oktobra, sudiće se jednom od Trampovih saoptuženika u slučaju Džordžije, advokatu Kenetu Česebru. Datum suđenja Trampu i ostalim optuženima u ovom slučaju još nije određen.

Početak federalnog građanskog suđenja na Menhetnu, u kojem pisac E. Džin Kerol traži najmanje 10 miliona dolara od Trampa zbog klevete zakazano je za 15. januar 2024. Kerol je već osvojio 5 miliona dolara od Trampa za klevetu i seksualni napad. Tramp se žali na tu presudu.

Istog dana održaće se takmičenje republikanaca za nominaciju od države do države počinje poslaničkim klubovima u Ajovi. Očekuje se da će u Nju Hempširu prve primarne izbore održati ubrzo nakon toga, iako datum nije određen.

Na Menhetnu 29. januara 2024. počinje federalno grupno suđenje, optužujući Trampa i njegovu kompaniju za učešće u ilegalnoj piramidalnoj šemi.

Republikanski predsednički predizbori u Južnoj Karolini biće održani 24. februara.

Izvor: EPA-EFE/EDWARD M. PIO RODA

Početak suđenja u federalnom krivičnom predmetu u Vašingtonu, koji tereti Trampa da je nezakonito pokušao da preokrene svoj izborni poraz 2020. godine počinje 4. marta. Tužilac okruga Fulton Fani Vilis je predložila ovo kao datum početka suđenja Džordžiji, ali će skoro sigurno biti pomereno.

Samo dan kasnije je čuveni "super urotak", 5. marta, kada se održava 14 predsedničkih predsedničkih izbora u državi. Ovaj događaj često svodi primarno polje na šačicu kandidata.

Dvadeset dana kasnije, 25. marta, zakazan je početak krivičnog suđenja u Njujorku, u kojem je Tramp optužen za falsifikovanje poslovnih zapisa kako bi prikrio tajnu isplatu porno zvezdi pre predsedničkih izbora 2016. Ovaj datum se može promeniti ako je u suprotnosti sa saveznim slučajem u Vašingtonu.

Početak federalnog krivičnog suđenja u Majamiju, u kojem se Tramp tereti da je nezakonito držao poverljiva vladina dokumenta nakon što je napustio funkciju i lagao zvaničnike koji su tražili da ih povrate, upisan je 20. maja u sve rokovnike i kalendare.

Predviđeno je da se 4. juna završni predsednički izbori održe u pet država. Neke države još nisu odredile datume svojih primarnih ili sastanaka.

Između 15. i 18. jula biće održana Republikanska nacionalna konvencija, gde stranka formalno bira svog kandidata. 

Najbitniji dan u novoj istoriji Amerike, kako ga neki nazivaju, 5. novembar, dan je kada će biti održani predsednički izbori.

(EURACTIV.rs)