Politika

SI ĐINPING "PRESKAČE" SAMIT G20? Svet se nadao susretu sa Bajdenom, sledeća prilika je uskoro

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kineski predsednik Si Đinping "preskače" samit G20, ali sledeća prilika za susret sa Bajdenom je uskoro.

Izvor: EPA-EFE/Alet Pretorius

Kineski predsednik Si Đinping verovatno će preskočiti samit lidera G20 u Indiji sledeće nedelje, rekli su Rojtersu izvori upoznati sa ovim pitanjem u Indiji i Kini. Dva indijska zvaničnika, jedan diplomata sa sedištem u Kini i jedan zvaničnik koji radi za vladu druge zemlje G20 rekli su da se očekuje da će premijer Li Kiang predstavljati Peking na sastanku 9. i 10. septembra u Nju Delhiju.

Portparoli indijskog i kineskog ministarstva spoljnih poslova nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Na samit u Indiji se gledalo kao na mesto na kojem bi se Si mogao sastati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, koji je potvrdio svoje prisustvo, jer dve supersile nastoje da stabilizuju odnose narušene nizom trgovinskih i geopolitičkih tenzija. Si se poslednji put sastao sa Bajdenom na marginama samita G20 na Baliju u Indoneziji prošlog novembra.

Ruski predsednik Vladimir Putin već je najavio da neće putovati u Nju Delhi i da će poslati ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Jedan visoki vladin zvaničnik iz Indije, domaćina, rekao je Rojtersu da "postoji svest da će premijer doći" umesto Sija.

U Kini, dvoje stranih diplomata i vladin zvaničnik iz druge zemlje G20 rekli su da Si verovatno neće putovati na samit. Izvori u Kini, od kojih su dvojica rekli da su ih obavestili kineski zvaničnici, rekli su da nisu upoznati sa razlogom njegovog očekivanog odsustva. Svi zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju sa medijima.

Očekivanje sastanka između Sija i Bajdena je podstaklo niz visokih američkih zvaničnika koji su poslednjih meseci posetili Peking, uključujući posetu sekretarke za trgovinu Đine Rajmondo ranije ove nedelje.

Još jedan predstojeći samit koji je predviđen za razgovore licem u lice između njih je sastanak lidera azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku 12-18. novembra.

Si, koji je prošlog oktobra obezbedio presedan treći mandat na mestu lidera, imao je nekoliko putovanja u inostranstvo otkako je Kina ove godine naglo ukinula stroge granične kontrole izazvane pandemijom.

On je, međutim, prisustvovao sastanku lidera BRIKS grupe velikih ekonomija u usponu - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - u Južnoj Africi prošle nedelje.

Nekoliko ministarskih sastanaka G20 u Indiji uoči samita bilo je sporno jer su se Rusija i Kina zajedno protivile zajedničkim izjavama koje su uključivale paragrafe u kojima se osuđuje Moskva zbog njene invazije na Ukrajinu prošle godine.

Si i indijski premijer Narendra Modi održali su redak razgovor na marginama sastanka BRIKS-a u Johanesburgu i razgovarali o smanjenju tenzija u bilateralnim odnosima koji su se pogoršali nakon sukoba duž njihove himalajske granice 2020. godine u kojima su poginula 24 vojnika.

(EURACTIV.rs)