Politika

VUČIĆ I LAJČAK NA SASTANKU, U FOKUSU TRI TEME: "Zabrinut sam zbog plana Prištine da okupira sever KiM"

Ovo je treća poseta Lajčaka Beogradu ovog leta - u junu je smirivanje tenzija u južnoj pokrajini od obe strane tražio zajedno sa američkim izaslanikom Gabrielom Eskobarom.

epa08748744 EU Special Representative for the Pristina-Belgrade Dialogue Miroslav Lajcak (L) and Serbian President Aleksandar Vucic (R) shake hands during the press conference after their meeting in Belgrade, Serbia, 15 October 2020. EPA-EFE/NEMANJA JOVANOVIC
Izvor: EPA/NEMANJA JOVANOVIC/


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je više od dva sata sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, kojem je preneo zabrinutost zbog razvoja događaja na KiM i "Kurtijevog plana da silom okupira sever pokrajine".

Sastanak Aleksandra Vučića i Miroslava Lajčaka počeo je u 12 sati, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika republike i trajao više od dva sata.

"Veoma sam zabrinut zbog razvoja događaja na KiM i Kurtijevog plana da silom okupira sever pokrajine i protera Srbe sa vekovnih ognjišta. Preneo sam to specijalnom predstavniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku", napisao je Vučić na Instagramu.

Inače, ovaj sastanak je i deo priprema za nastavak političkog dijaloga u Briselu, a predsednik se prethodno sastao sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom i poručio da Srbija ulaže veliki napor u dijalog uz posredovanje EU.

Miroslav Lajčak se na marginama bledskog foruma sastao sa Aljbinom Kurtijem i najavio nastavak pregovora na najvišem nivou već u septembru.

Ovo je treća poseta Lajčaka Beogradu ovog leta - u junu je smirivanje tenzija u južnoj pokrajini od obe strane tražio zajedno sa američkim izaslanikom Gabrielom Eskobarom.

Zahteve je, zatim, ponovio tražeći održavanje lokalnih izbora na severu KiM uz učešće Srba i što skoriji povratak dijalogu.

(EURACTIV.rs)