Politika

ŠVEDSKA RASPOREDILA SISTEM PATRIOT OKO GETEBURGA: Operacija pripravnosti u toku, nije vežba u pitanju

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Švedska je rasporedila sistem za protivvazdušnu odbranu oko Geteburga.

Izvor: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Švedske odbrambene snage su u ponedeljak rasporedile napredni sistem protivvazdušne odbrane Patriot oko strateške južne luke Geteborg da vide kako će odgovoriti na malo verovatnu situaciju u kojoj bi Švedska bila napadnuta.

Ovo je prvi put da je američki sistem protivvazdušne odbrane Patriot, sposoban da presreće balističke rakete, krstareće rakete i letelice u dometu od 60-160 kilometara, u zavisnosti od rakete koja se koristi, korišćen u akciji od strane švedskih oružanih snaga.

"Zapadna obala sa lukom Geteborg je strateški važna sa svim transportima koji tamo dolaze, i stoga je od ključnog značaja da se ovim sistemom zaštitimo od napada", rekla je predstavnica za štampu u Oružanim snagama Švedske Tereze Fagerštet. 

"Ovo nije vežba", rekla je Fagerštet i dodala da je raspoređivanje deo operacije pripravnosti.

"Operacije za vanredne situacije se izvode kako bi se testiralo koliko brzo i efikasno naše jedinice i borbene snage mogu da odgovore u kriznoj situaciji. Operacija nije podstaknuta bilo kakvom promenom pretnje Švedskoj", navodi se na svom sajtu Švedska odbrambena agencija.

Švedske oružane snage smatraju da je rizik od oružanog napada na Švedsku nizak, ali ne mogu isključiti takav scenario. Nakon rata u Ukrajini, Švedska je povećala svoju vojnu potrošnju, što uključuje kupovinu raketa za vazdušnu odbranu Patriot od SAD.

Samo prošle godine, Švedska je napravila dve porudžbine, jednu u ukupnom iznosu od dve milijarde evra koju je dala sadašnja vlada pre Božića, a drugu, vrednu 114 miliona evra, koju je dala bivša socijaldemokratska vlada u maja prošle godine, otkrio je SVT.

"Preduzimamo još jedan korak da ojačamo Švedsku i našu odbrambenu sposobnost. Ova investicija otvara put za znatno ojačanu protivvazdušnu odbranu. Ovo je posebno važno u svetlu ruske invazije na Ukrajinu", rekao je bivši ministar finansija Švedske Maks Elger prošlog proleća.

(EURACTIV.rs)