Politika

ISTORIJSKI REFERENDUM U OKTOBRU: O čemu će Australijanci odlučivati?

Autor Aleksandra Vrbica

Predlog je predmet žestoke debate u Australiji, koja nije imala uspešan referendum skoro 50 godina.

Izvor: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Australijanci će glasati na istorijskom referendumu 14. oktobra o ustavnoj promeni kojom bi domorodački narodi, Aboridžini i stanovnici ostrva Toresovog moreuza, mogli da u parlamentu, kroz stalno telo, savetuju vladu o zakonima koji se njih tiču.

Predlog je predmet žestoke debate u Australiji, koja nije imala uspešan referendum skoro 50 godina. Da bi ovaj predstojeći referendum uspeo, sem većine glasova za, treba da postoji i većinska podrška u najmanje četiri od šest australijskih država. Sastav, funkcije i ovlašćenja tela - čiji saveti ne bi bili obavezujući - bi potom osmislio parlament.

Najavljujući datum glasanja na mitingu u Adelaidu, premijer Entoni Albanizi nazvao je glasanje "šansom koja se pruža jednom u generaciji da se naša zemlja okupi i promeni na bolje".

Izvor: EPA-EFE/LUKAS COCH

Australija je jedina zemlja Komonvelta koja nikada nije potpisala ugovor sa svojim domorodačkim narodom, a zagovornici kažu da je promena Ustava važan korak ka pomirenju.

Domoroci se suočavaju sa nesrazmernim nivoom problema u društvu, što Australija dugo pokušava da reši.

Opozicioni lider Piter Daton, protivnik referenduma, kaže da nema dovoljno detalja iza predloga, i kontroverzno tvrdi da bi mogao rasno da podeli Australijance. Ali mnogi aktivisti kampanje protiv referenduma, uključujući Datona, optuženi su za podstrekivanje  rasizma i širenje dezinformacija.

Oni su zauzvrat optužili kampanju koja podržava referendum za elitizam i odbacivanje opravdanih zabrinutosti svakodnevnih Australijanaca.

Australija je poslednji put održala referendum 1999. godine, kada je odlučila da ne postane republika. Samo osam od 44 referenduma u ​​Australiji je bilo uspešno - poslednji 1977.

(EURACTIV.rs)