Politika

ŠTO SE DODIKA TIČE, EVROPSKA UNIJA IMA ALTERNATIVU: Predsednik Republike Srpske bi da Bosna i Hercegovina uđe u BRIKS

Bosna i Hercegovina treba da se prijavi za ulazak u BRIKS, gde bi imala veće šanse da postane članica nego u Evropskoj uniji, rekao je lider bosanskih Srba Milorad Dodik u svojoj najnovijoj kritici Zapadu.

Izvor: EPA-EFE/Alexey Filipov/Sputnik/Kremlin Pool Mandatory Credit

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da Bosna i Hercegovina treba da uđe u ekonomski blok zemalja BRIKS.

BRIKS je grupa zemalja u razvoju, koja trenutno uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, koja bi se uskoro mogla proširiti na još šest zemalja.

Bosna i Hecegovina je postala zvanični kandidat za članstvo u EU prošlog decembra, ali je od tada uložila malo napora da sprovede političke i ekonomske reforme koje bi mogle da otključaju njen put ka EU i tek treba da počne pregovore o pridruživanju.

Dodik, predsednik Republike Srpske, autonomnog srpskog entiteta Bosne i Hercegovine, u objavi na društvenoj mreži X napisao je da "postoji alternativa Evropskoj uniji".

"S obzirom na to da Brisel stalno šalje nove i nejasne uslove za članstvo u EU, mislim da bi BiH trebalo da aplicira za članstvo u BRIKS-u. Verujem da bismo ranije bili primljeni nego u EU".

Institucije Republike Srpske će narednih dana, objasnio je Dodik, "poslati predlog za razmatranje ove inicijative centralnim organima BiH".

Podsetimo, Dodik je pod američkim sankcijama zbog podrivanja mira i demokratije u zemlji Zapadnog Balkana, koji se bori da se oporavi nakon rata 1991-95, i stalno se protivi sankcijama EU protiv Rusije.

Njegov stav prema EU bio je poprilično "mlak" i više se fokusirao na obezbeđivanje veće autonomije za Republiku Srpsku na račun centralnih vlasti u Sarajevu i druge polovine zemlje, Bošnjačko-hrvatske Federacije.

Dodik je više puta govorio da Bosna i Hercegovina nema budućnost i pretio je da će srpsku polovinu odvesti do nezavisnosti, ali do sada nije preduzeo nikakve konkretne korake.

(EURACTIV.rs)