Politika

TRI ZEMLJE SPREMNE DA ZATVORE GRANICE SA BELORUSIJOM ZBOG VAGNERA: Ako dođe do kritičnog incidenta, odmah će uzvratiti

Autor Aleksandra Vrbica

Članice EU i NATO-a, koje dele granicu sa Belorusijom, sve više su zabrinute za bezbednost granica otkako su stotine ruskih Vagnerovih plaćenika stigle u Belorusiju na poziv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Izvor: EPA-EFE/ARTUR RESZKO

Poljska, Letonija i Litvanija će u potpunosti zatvoriti svoje granice sa Belorusijom ako dođe do "kritičnog incidenta" sa Vagnerovim plaćenicima, rekao je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski u ponedeljak (28. avgusta), usred rastućih tenzija na istočnom krilu NATO-a.

Članice EU i NATO-a, Letonija, Litvanija i Poljska, koje dele granicu sa Belorusijom, sve više su zabrinute za bezbednost granica otkako su stotine ruskih Vagnerovih plaćenika stigle u Belorusiju na poziv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Izvor: EPA-EFE/STRINGER

Ove zemlje su takođe zabeležile porast broja migranata sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju da pređu granicu poslednjih meseci i optužuju Belorusiju da im to omogućava, što Minsk negira.

"Zahtevamo od vlasti u Minsku da Vagnerova grupa odmah napusti teritoriju Belorusije i da ilegalni migranti odmah napuste pogranično područje i budu vraćeni u svoje matične zemlje", rekao je Marijuš Kaminski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim litvanskim, letonskim i estonskim kolegama.

"Ako dođe do kritičnog incidenta, bez obzira da li je na poljskoj ili litvanskoj granici, odmah ćemo uzvratiti. Svi granični prelazi koji su do sada otvoreni biće zatvoreni", rekao je on.

Izvor: EPA-EFE/Radek Pietruszka

Sa šefom Vagnera Jevgenijem Prigožinom za koga se veruje da je poginuo u avionskoj nesreći prošle nedelje, sudbina mreže vojnih i komercijalnih operacija koje su on i Vagner stvorili za Rusiju širom Evrope, Bliskog istoka i Afrike visi o koncu.

Litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite rekla je medijima da postoje dva kriterijuma koji bi mogli da dovedu do zatvaranja granice.

"Pre svega, oružani incident na granici jedne od zemalja. Incident bi trebalo da predstavlja ozbiljnu pretnju po nacionalnu bezbednost", rekla je ona. "Drugi kriterijum je masovni proboj migranata preko granice jedne od država".

Bilotaite je rekla da će ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije predložiti vladi da zatvori dva od četiri preostala granična prelaza u zemlji sa Belorusijom, što će, kako je rekla, zaustaviti krijumčarenje i koncentrisati više policajaca na preostalim graničnim prelazima.

Poljska je ove godine zatvorila sve granične prelaze sa Belorusijom osim jednog, nakon zatvaranja novinara poljskog porekla i proterivanja poljskih diplomata.

(EURACTIV.rs)