Politika

VOLODIMIR ZELENSKI JE SVESTAN RIZIKA: Saveznici neće podržati Ukrajinu ako ona premesti dejstva u Rusiju

Autor Aleksandra Vrbica

"Verujem da je ovo veliki rizik, sigurno bismo ostali sami", rekao je on u intervjuu nacionalnim medijima, kada su ga pitali da li je vreme za prelazak na rusko tlo.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Koalicija koja pomaže Ukrajini u borbi protiv invazije Moskve ne bi podržala Kijev ako bi premestila svoje akcije na rusku teritoriju, izjavio je u nedelju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Verujem da je ovo veliki rizik, sigurno bismo ostali sami", rekao je on u intervjuu nacionalnim medijima, kada su ga pitali da li je vreme za prelazak na rusko tlo.

Zelenski je rekao da je borba Ukrajine da povrati svoju teritoriju bila potpomognuta odnosima sa saveznicima.

Napredak i odgovornost Ukrajine na bojnom polju "uvek su bilateralni", rekao je Zelenski i dodao da su međunarodni partneri deo svake pobede, bilo kakvog zadržavanja u kontraofanzivi, bilo kakvog odbrambenog dejstva i svake slabosti.

Zelenski je takođe rekao da veruje da je moguće političkim sredstvima "demilitarizovati Rusiju" na Krimu.

Zvaničnici u Kijevu aludirali su na incidente - Zelenski je nakon napada dronom prošlog meseca rekao, na primer, da se rat "vraća u Rusiju" - ali Ukrajina često odbija da pripiše eksplicitne zasluge za napade preko granice. U poslednjih nekoliko meseci došlo je do porasta napada na rusko tlo, a ruski zvaničnici kažu da su ukrajinski dronovi i granatiranje odgovorni za napade u kojima su bili ranjeni ili ubijeni civili.

Nasuprot tome, Ukrajina je preuzela zasluge za napade morskim dronovima i drugim naoružanjem na Krim koji drži Rusija i okolne ciljeve u Crnom moru, obećavajući da će ih biti još.

Moskva je anektirala poluostrvo još 2014. godine, u potezu koji su Ukrajina, SAD i međunarodna tela proglasili nezakonitim. Kijev je rekao da njegov cilj da istera Rusiju iz Ukrajine uključuje vraćanje Krima.

U poslednjih nekoliko meseci došlo je do porasta napada na rusko tlo, a ruski zvaničnici kažu da su ukrajinski dronovi i granatiranje odgovorni za napade u kojima su povremeno ranjeni ili ubijeni civili.

(EURACTIV.rs)