Politika

BUGARSKA BI MOGLA DA UPADNE U NOVU POLITIČKU KRIZU: U kakvoj su vezi bili pokojni šef Vagnera i bivši premijer Borisov?

Nove optužbe protiv bugarskog oligarha Vasila Božkova zbog njegovih veza sa šefom Vagnera Prigožinom koji je stradao u avionskoj nesreći mogle bi da utiču na položaj bivšeg premijera Bojka Borisova.

Izvor: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Ova veza bi mogla da gurne Bugarsku u novu političku krizu.

Protiv Božkova, optuženog za naručena ubistva, iznudu i izbegavanje više stotina miliona evra državnih taksi za svoj kockarski posao, u subotu podignuta nova optužba nakon što je odlučio da se vrati u Bugarsku – posle tri godine provedene u Dubaiju – da "dokaže njegova nevinost na sudu".

"Iz kompjutera sa imejlom Vasila Božkova jasno se vidi da je imao poslovne odnose sa ruskim državljaninom Jevgenijem Prigožinom i još nekoliko ruskih državljana sankcionisanih nakon aneksije Krima", rekao je tužilac Angel Kanev iz Gradskog tužilaštva Sofije.

Ovo je otkriveno pre više od dve i po godine, ali ga tek sada prijavljuje tužilac.

"Optuženi Božkov je strukturirao aktivne kompanije koje posluju u oblasti kockanja, sa značajnim finansijskim kapitalom, registrovao je kockarske aktivnosti u Republici Gruziji", dodao je tužilac Kanev.

Besmislice, tvrdi Božkov

Među 19 optužbi protiv Božkova nema nijedne za kršenje sankcija Rusiji. Sam Božkov je odgovorio da su tvrdnje tužilaštva "besmislice".

Tužilac je dodao da protiv Božkova postoji i istraga za poreske zločine i pranje novca u Moldaviji.

O Božkovovom povratku se naširoko izveštavalo u Bugarskoj i moglo bi ozbiljno da utiče na politički život u zemlji.

Očekuje se da će on biti saslušan kao svedok zbog tvrdnji da je dao više od 30 miliona evra mita lideru najveće bugarske stranke GERB i dugogodišnjem bivšem premijeru zemlje Bojku Borisovu, kao i njegovom bivšem ministru finansija Vladislav Goranov.

Ranije ove godine, SAD su uvele sankcije Goranovu nakon tvrdnji Božkova, signalizirajući da Vašington prihvata barem neke od izjava bugarskog oligarha kao istinite. Borisov je trenutno vodeća ličnost pored vlade, a bez njegove podrške Bugarska bi mogla biti bačena u novu političku krizu u trenutku kada se EU oslanja na proevropsku upravu u Sofiji.

"Odlučio je čovek i vratio se. Šta još da komentarišem? Hiljade putnika dolazi i odlazi. Mi smo svedočili. Sve smo objasnili", prokomentarisao je povratak Božkova u zemlju lider GERB-a.

(EURACTIV.rs)