Politika

LAJČAK NAKON SASTANKA S KURTIJEM U PRIŠTINI: ZSO mora da bude formirana

Autor Tamara Milošević Grbić

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak doputovao je posle deset dana od poslednjeg sastanka u Prištinu gde se sastao sa Aljbinom Kurtijem.

Izvor: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Miroslav Lajčak je nakon sastanka sa Kurtijem rekao da je njegova poseta deo razgovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. On je istakao da je razgovor bio fokusiran na evropski plan, poznat kao francusko-nemački i na formiranje Zajednice srpskih opština.

"Današnja poseta Prištini nastavak je diplomatskih napora da se postigne napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, na osnovu evropskog predloga. Ovo je zapravo moja deseta poseta od septembra meseca prošle godine. Razgovarali smo o predlogu, kao i o pripremama za konstruktivni sastanak na visokom nivou premijera Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Razgovarali smo o svemu što je u predlogu, o svemu što je dnevnom redu dijaloga. Osnova za naše razgovore je evropski predlog“, istakao je Lajčak i dodao da "želimo da budemo sigurni da ćemo ići napred na osnovu predloga i kada dvojica lidera dođu u Brisel“.

"Moja misija će se nastaviti sastankom sa Vučićem nešto kasnije", najavio je Lajčak.

Upitan o uslovima koje je Kurti postavio za osnivanje ZSO Lajčak je rekao da Evropska unija ima stav o tome, ali ga trenutno ne može otkriti. Specijalni predstavnik EU naglasio je da važi pravilo da svi potpisani sporazumi moraju biti sprovedeni.

Pre sastanka sa Lačjakom Kurti se sastao sa ambasadorima Kvinte koji kako prenose kosovski mediji nije bio ranije najavljen. On je u intervju koji je dao Asošiejted presu pozvao zapadne sile da ne vrše pritisak na Kosovo da formira Zajednicu srpskih opština.

(EURACTIV.rs)