Politika

AMERIČKO MINISTARSTVO PRAVDE TUŽI SPACEX: Kompanija Ilona Maska diskriminiše izbeglice i azilante i odbija da ih zaposli

Autor Aleksandra Vrbica

U oglasima za posao i saopštenjima tokom nekoliko godina, SpaceX je pogrešno tvrdio da prema saveznim propisima poznatim kao Zakon o kontroli izvoza, SpaceX može da angažuje samo američke državljane i stalne stanovnike.

Izvor: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Američko Ministarstvo pravde tužilo je u četvrtak (24. avgusta) raketnu i satelitsku kompaniju SpaceX u vlasništvu Ilona Maska zbog navodne diskriminacije azilanata i izbeglica pri zapošljavanju.

"U tužbi se navodi da je, barem od septembra 2018. do maja 2022, SpaceX rutinski obeshrabrivao azilante i izbeglice da se prijave i odbijao da ih zaposli ili da ih uzme u obzir zbog njihovog statusa državljanstva, čime se krši Zakon o imigraciji i državljanstvu", navodi Ministarstvo pravde u saopštenju.

U oglasima za posao i saopštenjima tokom nekoliko godina, SpaceX je pogrešno tvrdio da prema saveznim propisima poznatim kao Zakon o kontroli izvoza, SpaceX može da angažuje samo američke državljane i stalne stanovnike (vlasnike "zelene karte"), saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ministarstvo pravde je takođe ukazalo na onlajn postove vlasnika kompanije, milijardera Maska, kao primer "diskriminatornih javnih izjava".

U tužbi je citirana objava iz juna 2020. na društvenoj mreži X (ranije Tviter), koju je izvršni direktor Mask uputio njegovim tadašnjim pratiocima kojih je bilo 36 miliona. U njoj je pisalo: "Zakon SAD-a zahteva da se u SpaceX angažuju osobe sa barem zelenom kartom, pošto su rakete napredna tehnologija oružja."

Izvor: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Mask je tužbu Ministarstva pravde protiv SpaceX-a opisao kao "naoružavanje Ministarstva pravde u političke svrhe".

U postu na X, izvršni direktor SpaceX-a je rekao da je kompaniji "više puta rečeno da bi zapošljavanje bilo koga ko nije stalni stanovnik Sjedinjenih Američkih Država prekršilo međunarodni zakon o trgovini oružjem, što bi bilo krivično delo".

Pomoćnica američkog državnog tužioca Kristen Klark iz odeljenja za građanska prava Ministarstva pravde rekla je da je istraga Ministarstva pravde otkrila da SpaceX "nije pošteno razmotrio ili zaposlio azilante i izbeglice zbog njihovog statusa državljanstva i nametnuo je ono što je predstavljalo zabranu njihovog zapošljavanja bez obzira na njihove kvalifikacije, kršeći savezni zakon".

Klark je takođe rekla da su regruti kompanije SpaceX i visoki zvaničnici "aktivno obeshrabrili" primaoce azila i izbeglice da traže prilike za posao u kompaniji.

Sjedinjene Američke Države traže pravičnu naknadu i zaostale plate za primaoce azila i izbeglice kojima je onemogućeno ili im je uskraćeno zapošljavanje u SpaceX-u zbog navodne diskriminacije, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Tužba takođe traži građanske kazne u iznosu koji će odrediti sud i izmene politike kako bi se obezbedilo da SpaceX ubuduće bude u skladu sa saveznim mandatom o zabrani diskriminacije.

(EURACTIV.rs)