Politika

OD PUTINOVOG "LIČNOG KUVARA" DO POBUNJENIKA: Ko je Jevgenij Prigožin, šef Vagnera?

Osnivač Vagnera, privatne plaćeničke grupe, Jevgenij Prigožin, za koga ruske avijacije kažu da je bio u avionu koji se srušio bez preživelih, jednom je bio dovoljno blizak Vladimiru Putinu da bi ga nazvali njegovim "ličnim kuvarom".

Izvor: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin je u skladnim odnosima sa Vladimirom Putinom bio pre nego što je predvodio pobunu koja je predstavljala najveći izazov Putinovoj dugoj vladavini.

Godinama je šef Vagnera, Jevgenij Prigožin bio misteriozna figura, koja se obogatila u haosu i prilikama postsovjetske ruske ekonomije.

Bio je gurnut u centar pažnje zbog bliskog učešća njegove grupe u ruskoj invaziji na Ukrajinu, obezbeđujući retke pobede za Kremlj.

Ipak, pre dva meseca Prigožin je predvodio oružanu pobunu protiv Putina, nakon što je osudio vojne snage u zemlji zbog njihovog vođenja rata u Ukrajini.

Njegova grupa je krenula ka Moskvi, obarajući vojne avione i ubijajući ruske vojnike. Ali to je naglo prekinuto kada je beloruski lider Aleksandar Lukašenko posredovao u dogovoru.

Protiv šefa Vagnera, koji je trebalo da ode u susednu Belorusiju, odbačena je krivična prijava. Putin je tada u govoru rekao da će oni koji su na "putu izdaje" biti kažnjeni.

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV

Međutim, njegova sudbina je bila nejasna. U mesecima nakon, Prigožin se i nije trudio da ostane u tajnosti pa se čak i ranije ove nedelje pojavio u Africi, sugerišući da je zadržao određeni uticaj.

Drugi Putinovi kritičari su otrovani, ili još gore, a u međuvremenu, činilo se da je čovek koji je vodio oružanu pobunu protiv ruskog režima izbegao kaznu. Iako uzrok pada aviona tek treba da se utvrdi, a Kremlj nije komentarisao, to objašnjava zašto su se uskovitlale spekulacije. Predsedništvo Ukrajine saopštilo je da je "očigledno da Putin nikome ne oprašta svoj zverski teror".

Skromni počeci

Putin i Prigožin dele relativno skromne početke, a šef Vagnera je odrastao u težim kvartovima St. Petersburgu, koji je i Putinov rodni grad.

Njih dvojica se poznaju od 1990-ih. Oni su se navodno sreli nakon što je Prigožin pušten na slobodu nakon devetogodišnjeg boravka u zatvoru zbog prevare i pljačke, prenose ruski mediji.

Po izlasku iz zatvora prešao je u ugostiteljski posao. Putin mu se obratio da obezbedi hranu za njegove rođendanske zabave, kao i večere sa gostujućim liderima, uključujući američkog predsednika Džordža Buša i Žaka Širaka iz Francuske. Jedan naslov u The Moscow Times-u je jednom prilikom spominjao Prigožina kao Putinovog "ličnog kuvara".

Prigožin je potom dobio unosne ugovore koji se tiču ugostiteljstva za škole i ruske oružane snage. Pratio je Putina sa njegovom novom fabrikom za preradu hrane 2010. Do tada je već bio insajder Kremlja sa rastućom komercijalnom imperijom.

Njegova transformacija iz bogatog oligarha u brutalnog vojskovođu dogodila se nakon separatističkog pokreta u Donbasu u istočnoj Ukrajini 2014. koji je podržavala Rusija.

Izvor: ScreeTwitter/@francis_scarr

Prigožin je te godine osnovao Vagner kao plaćeničku jedinicu koja se borila i u Ukrajini i, sve više, za ciljeve koje podržava Rusija širom sveta. On bi godinama poricao svoju vezu sa organizacijom uprkos dokazima koji govore suprotno.

CNN je pratio Vagnerove plaćenike u Centralnoafričkoj Republici, Sudanu, Libiji, Mozambiku, Maliju, Ukrajini i Siriji. Tokom godina stekli su jezivu reputaciju i bili su povezani sa višestrukim kršenjima ljudskih prava, navodi ovaj portal.

Širilo se bogatstvo

U međuvremenu, njegovo poslovno carstvo se ubrzo proširilo daleko izvan kuhinja i bojnih polja. Otvorio rusku farmu trolova u St. Petersburgu, Agencija za istraživanje interneta (IRA), u kojoj je Prigožin platio botove da ometaju i podrivaju predsedničke izbore u SAD 2016.

Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo je IRA-u 2018. godine, optužujući je da je "stvorila i upravljala velikim brojem lažnih onlajn osoba koje su se predstavljale kao legitimne osobe SAD, uključujući lokalne organizacije, interesne grupe i državnu političku stranku na društvenim medijima".

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022., Vagner – podržan ruskim osuđenicima koje je Prigožin lično namamio u svoje redove obećanjima o pomilovanju i visokim platama – zauzeo je centralno mesto. Njegove snage su bile u velikoj meri uključene u zauzimanje ukrajinskih gradova Soledara i Bahmuta. I, Prigožin je od nekada stidljive figure postao zvezdu društvenih mreža, preuzimajući daleko aktivniju ulogu na prvoj liniji fronta od bilo kog od njegovih pristalica Kremlja.

Pošto je kampanja regularne ruske vojske bila opterećena neuspesima i neorganizovanošću, činilo se da su on i njegovi borci jedini sposobni da ruskoj strani donesu opipljiv napredak.

Dilema za Putina

Poznat po zanemarivanju života svojih vojnika, veruje se da je Vagnerova brutalna i često bezakona taktika dovela do velikog broja žrtava, jer se novi regruti šalju u borbu sa malo formalne obuke – proces koji je opisao penzionisani potporučnik Sjedinjenih Američkih Država "kao da hranite meso u mašini za mlevenje mesa".

Prigožin je koristio društvene mreže da lobira za ono što želi i često se predstavljao kao kompetentan i nemilosrdan za razliku od vojnog establišmenta Kremlja.

Izvor: YouTube/CNN

Poslednjih meseci, Prigožin je stvorio dilemu Putinu tako što je postao otvoreni kritičar ruskih vojnih lidera.

Na jednom posebno mračnom video snimku s početka maja, Prigožin je stajao pored gomile mrtvih Vagnerovih boraca i ciljao posebno na ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskih oružanih snaga generala Valerij Gerasimova.

"Krv je još sveža", rekao je, pokazujući na tela iza sebe. "Oni su ovde došli kao volonteri i umiru da biste mogli da sedite kao debele mačke u svojim luksuznim kancelarijama".

Nakon što se više od mesec dana žalio na nedovoljnu podršku Kremlja u napornoj borbi za istočni grad Bahmut, on je u maju najavio da će se njegove trupe povući.

Prigožin je pokrenuo sveobuhvatnu pobunu protiv Kremlja u junu u vreme kada su se mnogi posmatrači pitali da li je otišao predaleko sa svojim sve težim ispadima.

Izdaja Putina 

Vagnerova pobuna je počela kada je Prigožin pokrenuo novu akciju protiv ruske vojske, a zatim umarširao sa svojim trupama u ruski grad Rostov na Donu.

Putin je Vagnerove postupke nazvao "izdajom".

"To je ubod nožem u leđa našoj zemlji i našem narodu", rekao je predsednik u obraćanju nakon Vagnerovog ulaska u ruski grad.

Prigožin je u Telegramu odgovorio da je Putin "duboko pogrešio".

"Mi smo patriote svoje Otadžbine, borili smo se i borimo se", rekao je šef Vagnera.

(EURACTIV.rs)