Politika

MOŽE LI (NE)FORMALNA VEČERA NEŠTO DA PROMENI? Vučić sumirao utiske iz Atine: Šta je pisalo u Deklaraciji, šta potpisano

Aleksandar Vučić govorio je o detaljima sastanka lidera u Atini i tome šta je sve pisalo u Deklaraciji, a šta potpisano na kraju.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ne postoji neformalna večera sa neformalnim zaključcima koja može nešto da promeni, rsumirao je utiske iz Atine predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali naglasio da je susret sa liderima bio izuzetno koristan.

Tekst Deklaracije, o kojoj se već dva dana priča, pripremao se danima, prva verzija je usaglašena sa nekim zemljama učesnicima neformalnog skupa. Iako, tvrdi, izjave nemaju pravni značaj, ukazuju na državnu politiku koja se vodi i pokazuju kakve odnose lideri imaju prema kojoj zemlji.

"Srbija je eksplicitno bila protiv dva stava u dokumentu, od kojih je jedan stav o sankcijama Rusiji. Za nas je to sve veoma teško, u vrlo smo teškim uslovima uspeli da izborimo ono što je za Srbiju bitno. Tu su bile četiri zemlje, od kojih dve iz EU i Ukrajina koje su pod pritiskom da priznaju Kosovo. Za nas su to bili ključni razgovori. Ja gledam da izvučem ono što je najbolje za Srbiju", rekao je Vučić.

U prvoj verziji Deklaracije, postojale su drugačije odrednice, ali je Srbija uspela da one budu izbačene, kaže predsednik.

"Saglasili smo se da ratni zločini i druga zlodela ne smeju proći nekažnjeno tokom napada na civile i uništavanja infrastrukture a svi koji su odgovorni moraju za to da odgovaraju", rekao je Vučić.

"U Atini bez osude nasilja nad Srbima na KiM"

Pominjući zločine i nasilje, predsednik se osvrnuo i na dešavanja na KiM, dodajući da nasilje nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini nije dobilo prostora na sastanku lidera Zapadnog Balkana i predstavnika EU u Atini, te niko nije nije osudio kršenje ljudskih prava, još manje pozvao Kurtija, koji je bio prisutan, da promeni svoju ekstremističku politiku.

Izvor: Instagram/buducnostsrbijeav

"Bio je očigledan sukob premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog i Kurtija, i Kurtijevo uobičajeno ponavljanje da je on najveći junak i da bi voleo da bude kao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski", rekao je Vučić

"Laž da sam u Atini podržao hapšenje Putina"

Predsednik Vučić demantovao je informaciju da je tokom sastanaka u Atini potpisao dokument u kojem podržava hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dodao da lažni napisi u medijima rade protiv interesa Srbije.

"To je bio razgovor da vidimo hoće li neko poimence da se pominje. Čak ga nije bilo ni u verzijama. Potom su bile neke teže verzije u kojima je bilo jasnije o čemu se radi i ko će da se spominje, pa je i to promenjeno", rekao je.

Pritisci na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Vučić je kazao da je situacija na ukrajinskom frontu takva da je nemoguće očekivati pobedu bilo koje strane osim ako ne dođe do velikih događaja u Moskvi i Kijevu koji bi mogli da menjaju stvari na terenu.

To unosi nervozu i među direktne aktere, ali i među "posmatrače", a na kraju strada ekonomija.

Izvor: Instagram/buducnostsrbijeav

"Govorimo o multipolarnosti u svetu, a svet nikada nije bio jasnijim crtama podeljen nego što je danas. I nama je veoma teško da učestvujemo u tome, ali morate da razumete da je teško da tako nešto izbegnete i zato ćete da trpite pritiske", rekao je predsednik.

Dodao je da su pritisci na Srbiju, da uvede sankcije Rusiji svakodnevni i konstantni od kada je rat u Ukrajini počeo, što je ponovljeno i na protekloj neformalnoj večeri lidera zemalja Zapadnog Balkana u Atini.

"Dužan sam Nemcima izvinjenje zbog slučaja Olivera Ivanovića"

Predsednik je poručio da je dužan Nemcima jedno izvinjenje, jer su njihove službe dostavile dokaze da oni ne prikrivaju podatke u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

"Dužan sam Nemcima jedno izvinjenje, mi smo proveravali i razgovarali sa pripadnicima nemačke službe u prethodnih 20 dana o tvrdnji Bratislava Gašića da prikrivaju ubice u slučaju Olivera Ivanovića, dobili uveravanja i dokaze da oni ne prikrivaju te podatke", rekao je Vučić.

U svoje ime tražim da prihvate izvinjenje, poručio je Vučić.

"Mi mislimo da u nastavku naših akcija tim povodom i po tom pitanju, nadam se da ćemo doći i do konkretnih rezultata", dodao je Vučić.

(EURACTIV.rs)