Politika

FORMIRANJE ZSO MOGUĆE TEK NAKON OBOSTRANOG PRIZNANJA: Kurti odbacio mogućnost izolacije od Zapada

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Formiranje Zajednice srpskih opština biće moguće tek nakon obostranog priznanja, rekao je Aljbin Kurti.

Izvor: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Premijer privremenih institucija u Prištini, Aljbin Kurti, rekao je za tursku televiziju da će formiranje Zajednice srpskih opština biti moguće tek nakon postignutog sporazuma sa Beogradom o obostranom priznanju. On je ocenio i da "Zapad neće izolovati Kosovo" ukoliko do toga ne dođe.

Kurti je gostovao na televiziji "TRT" i komentarisao izjavu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara, koji je nakon razgovora diplomatske petorke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da formiranje ZSO nije odluka Kurtija, već postojeća obaveza Beograda i Prištine.

"Cenim učešće i posvećenost Eskobara, ali moji uslovi za formiranje ZSO nisu proizvoljni stavovi i lično mišljenje, već se temelje na ustavnosti. Moramo biti oprezni i pošteni, Beograd hoće drugu Republiku Srpsku i ne bi trebalo zaboraviti gorko iskustvo u Bosni i Hercegovini", rekao je on.

"Kosovo neće biti izolovano od zapadnog sveta ako se sporazum ne postigne. Ne treba i nećemo biti izolovani. Podneli smo zahtev za članstvo u Savetu Evrope i članstvo za EU u toku prošle godine", rekao je on.

Situacija na Kosovu i Metohiji tema je i specijalne sednice Skupštine Srbije održane u četvrtak i petak, a koja će biti nastavljena iduće nedelje.

(EURACTIV.rs)