Politika

MOŽE LI PUTIN DA BUDE UHAPŠEN NA SASTANKU LIDERA? Ceo svet iščekuje predstojeći BRIKS

Predstojeći skup lidera privlači neviđenu pažnju javnosti, jer bi lider Rusije, ukoliko dođe, mogao biti uhapšen još na aerodromu

epa10481609 Russia's President Vladimir Putin attends to deliver his annual address before the Federal Assembly at the Gostiny Dvor conference center in Moscow, Russia, 21 February 2023. 'The goal of the West is to inflict a strategic defeat on Russia, to end us once and for all. We will react accordingly, because we are talking about the existence of our country', Putin said during his state of the nation address. About 1,200 people, including lawmakers of Russia’s two-chamber parliament, Government members, heads of the Constitutional and Supreme court, and regional governors, were invited to attend the event. EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
Izvor: EPA-EFE/Pavel Bednyakov/SPUTNIK

Južna Afrika mora da učini "pravu stvar", da se pridržava međunarodnog prava ako ruski predsednik Vladimir Putin odluči da lično prisustvuje samitu BRIKS-a u Johanesburgu, rekao je Karim Kan, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC), u intervjuu za CNN

Naglasio je da Afrika odlično zna šta je zločin protiv čovečnosti i da im ne trebaju lekcije od njega, podsetivši da je reč o zemlji članici MKS-a koja “zna šta je zakon i da bi trebalo da uradi pravu stvar.

“I mi ćemo proceniti šta se zapravo dešava na samitu i u skladu s tim odgovoriti", dodao je.

Međunarodni krivični sud je u martu izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, komesarke ruskog predsednika za dečija pitanja, zbog ratnog zločina protivzakonite deportacije ukrajinske dece.

Pošto sud ne održava suđenja u odsustvu, Putina mora ili izručiti Moskva ili uhapsiti van Rusije.

Većina svetskih zemalja, njih 123, su strane u ugovoru, a statut MKS predviđa da sve države učesnice imaju zakonsku obavezu da sarađuju sa sudom, uključujući i izvršenje naloga za hapšenje.

Međutim, Južna Afrika, zemlja domaćin ovogodišnjeg sastanka BRIKS-a, dala je diplomatski imunitet svim učesnicima, što znači da bi Putin mogao da otputuje u zemlju uprkos nalogu MKS za njegovo hapšenje.

I dok s jedne strane poručuju da će ruski predsednik ipak doći u Johanesburg, Kremlj kaže da ta odluka još nije definitivno doneta.

(EURACTIV.rs)