Politika

UHAPŠEN JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH ITALIJANSKIH BEGUNACA: Plaćeni ubica radio kao pica majstor, Interpol ga tražio 16 godina

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Plaćeni ubica mafije radio je kao pica majstor dok ga je Interpol tražio zbog dva ubistva. Sada je uhapšen.

Izvor: Italian Carabinieri

Italijanske vlasti uhapsile su ozloglašenog mafijaškog ubicu, koji se skrivao 16 godina, a priča o njegovom hapšenju glavna je vest u medijima. Edgardo Greko pronađen je u restoranu na jugoistoku Francuske, gde je radio kao pica majstor. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi izjavio je da je hapšenje pokazalo odlučnost Italije da se izbori sa svim oblicima organizovanih zločina i opasne begunce privede pravdi. 

Greko je bio povezan sa najmoćnijim italijanskim kriminalnim sindikatom, kalabrijskom Ndrangetom.

Greko je 1991. u okviru obračuna klanova ubio dvojicu braće, a nestao je 2006. kada je izdat nalog za njegovo hapšenje. Suđeno mu je u odsustvu i dobio je doživotnu kaznu.

Istraga je utvrdila da je metalnom šipkom u ribarnici ubio dvojicu braće, Stefana i Đuzepea Bartolomea. Tela je zakopao, da bi ih tri godine kasnije iskopao i polio kiselinom kako bi uništio dokaze, piše francuski "Le monde".

Sada je utvrđeno da je živeo u Sent Etjenu na jugoistoku Francuske i radio kao pica majstor u lokalnom restoranu. Predstavljao se kao Paolo Dimitrio, a gosti su ga zvali "Roko". Bio je toliko uspešan u kuhinji restorana da je dao i intervju za francuske medije i pozirao fotografima. U intervjuu se hvalio "stoprocentno svežim i domaćim italijanskim jelima".

"Koliko god da se begunci trude da nestanu i započnu novi život u inostranstvu, ne mogu zauvek da izbegnu pravdu", rekao je šef Interpola Jirgen Stok nakon njegovog hapšenja.

(EURACTIV.rs)