Politika

TRAMPOVE PRISTALICE PRETILE POROTI U DŽORDŽIJI: Policija morala brzo da reaguje

Autor Aleksandra Vrbica

Ovo se dešava samo nekoliko dana nakon što je porota izglasala optužnicu protiv Trampa po 13 tačaka optužbi, koje uključuju reketiranje i mešanje u izbore. On je rekao da su optužbe politički motivisane.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Zvaničnici američke države Džordžije istražuju onlajn pretnje upućene članovima velike porote koja je u ponedeljak optužila Donalda Trampa. Lični podaci, uključujući adrese i fotografije porotnika, delili su se na desničarskim platformama.

Kancelarija šerifa okruga Fulton saopštila je da je svesna pretnji i da pokušava da uđe u trag onima koji stoje iza njih. Imena porotnika objavljena su u optužnici, što je uobičajena praksa u Džordžiji.

Ali nakon što su se njihovi identiteti pojavili u tom dokumentu, pristalice bivšeg predsednika Trampa su naizgled prikupile dodatne informacije dostupne onlajn i postavile fotografije i adrese na forume i Telegram.

Ovo se dešava samo nekoliko dana nakon što je porota izglasala optužnicu protiv Trampa po 13 tačaka optužbi, koje uključuju reketiranje i mešanje u izbore. On je rekao da su optužbe politički motivisane.

Zvaničnici su rekli da su, pored ličnih podataka porotnika, objavljenje i pretnje njima. Policija kaže da bi pretnje mogle predstavljati zastrašivanje porote.

"Naši istražitelji blisko sarađuju sa lokalnim, državnim i saveznim agencijama za sprovođenje zakona kako bi otkrili poreklo pretnji u okrugu Fulton i drugim jurisdikcijama", navodi se u saopštenju kancelarije šerifa okruga Fulton. Rečeno je da su stvar shvatili veoma ozbiljno i da će brzo reagovati kako bi osigurali bezbednost porotnika.

Izvor: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

U jednoj poruci koja je podeljena na Fejsbuku korisnik je napisao: "Mislio sam da je pošteno da podelim nekoliko imena iz te velike porote."

Post, koji je uključivao moguće adrese i brojeve telefona nekoliko porotnika, kasnije je uklonjen.

Druge poruke koje su korisnici objavili na Truth Social, sajtu u Trampovom vlasništvu, pozivaju njegove pristalice da se "pobrinu da porotnici ne mogu da hodaju ulicom" i da ih učine "ozloglašenim".

Neki postovi navodno uključuju nasilnu retoriku protiv Fani Vilis, tužiteljke koji nadgleda Trampov slučaj u Džordžiji.

Objavljene su i navodne adrese dva novinara NBC News-a koji su pisali o incidentu sa velikom porotom, prenela je agencija Rojters.

Džordžija se izdvaja iz američkog pravnog sistema jer deli identitet porotnika, zbog omogućavanja javnosti da ima veće poverenje u pravni sistem.

Tramp, koji je favorit za republikanskog predsedničkog kandidata na izborima 2024. godine, napadao je one koji su vodili slučajeve protiv njega.

Ranije ovog meseca američki tužioci prijavili su sudiji post koji je on napisao na sajtu Truth Social, tvrdeći da je ta objava namenjena zastrašivanju ljudi umešanih u slučaj protiv njega.

U međuvremenu, žena u Teksasu optužena je zbog pretnji da će ubiti sudiju koji je nadgledao još jedan slučaj protiv Trampa.

Prošle nedelje, agenti FBI-ja su ubili naoružanog čoveka u Juti koji je navodno pretio smrću Džou Bajdenu, nekoliko sati pre nego što je predsednik sleteo u državu. Skrenuo je pažnju federalnih agenata nakon što je objavio pretnju na Trampovom sajtu Truth Social, što je alarmiralo FBI.

(EURACTIV.rs)