Politika

DA LI ĆE RUSI SMETI DA SE TAKMIČE NA OLIMPIJADI? Očekuje se da će se 40 zemalja usprotiviti njihovom učešću

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Poljski ministar sporta izjavio da će se 40 zemalja usprotiviti učešću sportista iz Rusije i Belorusije na Olimpijskim igrama u Parizu.

Izvor: EPA-EFE/Piotr Nowak

Poljski ministar sporta izjavio je da očekuje da će više desetina nacija biti protiv učešća ruskih i beloruskih sportista na Olimpijadi u Parizu 2024. godine.

Ministar Kamil Bortničuk rekao je na nacionalnoj televiziji da očekuje čvrst stav čak 40 zemalja po pitanju učešća sportista iz Rusije i Belorusije na Olimpijskim igrama u Francuskoj, koje će biti održane iduće godine.

"Verujem da će sledeće nedelje predstavnici 40 zemalja izaći sa veoma čvrstim stavom po ovom pitanju. Očigledno će se usprotiviti učešću Rusa i Belorusa u Igrama", rekao je on.

Među zemljama će biti članice Evropske unije i Velika Britanija, a Bortničuk je pomenuo i Sjedinjene Američke Države, iako je Bela kuća ove nedelje najavila da će podržati učešće sportista iz tih zemalja ukoliko se budu takmičili pod neutralnim obeležjima.

Ukrajina poziva da se ruskim sportistima zabrani učešće, dok Rusija insistira da sva ograničenja budu ukinuta, tvrdeći da Olimpijada ne treba da bude pitanje politike.

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da istražuje načine na koje bi ruski sportisti mogli da učestvuju, najverovatnije pod neutralnim obeležjima. Poljski ministar sporta se, međutim, usprotivio takvom stavu.

"Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska osuđuju nastojanje MOK da vrati sportiste iz agresorskih zemalja, Rusije i Belorusije, na međunarodna takmičenja. Pod velom neutralnosti, na taj način bi se legitimizovale političke odluke i široko rasprostranjena propaganda ovih zemalja, ali bi se sport iskoristio i kao skretanje pažnje sa ilegalne agresije na Ukrajinu", navodi se u pismu koje su ministri sporta navedenih zemalja objavili.

(EURACTIV.rs)