Politika

AMERIKA ODOBRILA POMOĆ UKRAJINI: Stižu borbeni avioni F-16 iz Danske i Holandije

Autor Aleksandra Vrbica

Članice NATO-a, Danska i Holandija, predvode međunarodne napore da obuče ukrajinske pilote, kao i pomoćno osoblje, kako da održavaju avione i da, na kraju, omoguće Ukrajini da dobije F-16 za upotrebu u ratu sa Rusijom.

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Sjedinjene Američke Države su odobrile slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu iz Danske i Holandije radi odbrane od ruske agresije čim se završi obuka pilota, rekao je američki zvaničnik u četvrtak (17. avgusta).

Ukrajina je aktivno tražila borbene avione američke proizvodnje F-16 za borbu protiv ruskih vazdušnih snaga.

Vašington je Danskoj i Holandiji dao zvanična uveravanja da će SAD ubrzati odobravanje zahteva za transfer aviona F-16 u Ukrajinu kada piloti prođu obuku, rekao je zvaničnik.

Nedavno su Danska i Holandija zatražile ta uveravanja, jer SAD moraju da odobre prenos vojnih aviona od svojih saveznika u Ukrajinu.

Koalicija od 11 zemalja trebalo je da počne da obučava ukrajinske pilote za upravljanje borbenim avionima F-16 ovog meseca u Danskoj. Vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Pulsen rekao je u julu da se zemlja nada da će videti "rezultate" obuke početkom 2024. godine.

Članice NATO-a Danska i Holandija predvode međunarodne napore da obuče pilote, kao i pomoćno osoblje, kako da održavaju avione i da, na kraju, omoguće Ukrajini da dobije F-16 za upotrebu u ratu sa Rusijom.

Državni sekretar Entoni Blinken poslao je pisma svojim danskim i holandskim kolegama uveravajući ih da će zahtevi biti odobreni, rekao je američki zvaničnik.

Izvor: EPA-EFE/SHAWN THEW

"Pišem da izrazim punu podršku Sjedinjenih Američkih Država i za transfer borbenih aviona F-16 u Ukrajinu i za obuku ukrajinskih pilota od strane kvalifikovanih instruktora F-16", rekao je Blinken u pismu dvojici zvaničnika. Uvid u prepisku imao je Rojters.

"I dalje je ključno da Ukrajina bude u stanju da se odbrani od ruske agresije koja je u toku i od kršenja njenog suvereniteta", rekao je Blinken.

On je dodao da će odobrenje zahteva omogućiti Ukrajini da "u potpunosti iskoristi svoje nove sposobnosti čim prva grupa pilota završi obuku".

Američki predsednik Džo Bajden je u maju odobrio programe obuke ukrajinskih pilota na F-16. Pored obuke u Danskoj, centar za obuku je trebalo da bude formiran i u Rumuniji.

Kijev neće moći da upravlja američkim borbenim avionima F-16 naredne jeseni i zime, rekao je portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat za ukrajinsku televiziju u sredu.

Američki zvaničnici su nezvanično izjavili da bi avioni F-16 bili od male pomoći Ukrajini u njenoj trenutnoj kontraofanzivi i da neće igrati veću ulogu kada na kraju stignu, s obzirom na ruske sisteme protivvazdušne odbrane i sporni vazdušni prostor iznad Ukrajine.

(EURACTIV.rs)