Politika

VESELJIJU I TAČIJU PRODUŽEN PRITVOR U HAGU: Sud navodi da postoje rizici zbog kojih je i primenjena ova mera

Autor Milena Antonijević

Specijalni sud u Hagu odlučio je da produži pritvor vođama nekadašnje takozvane OVK, Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju jer prema mišljenju suda, postoji izvestan rizik da bi mogli ometati tok procesa i počiniti druge zločine.

Izvor: YouTube/screenshot/Dejan Dimitrijevic

Kako je navela šefica za informisanje Specijalizovanih veća Kosova u Hagu Angela Grip, sudsko veće utvrdilo je da se ti rizici u dovoljnoj meri mogu smanjiti samo primenom okvira za praćenje komunikacije koja se koristi u pritvorskom objektu, prenosi RTS.

Ročišta u ovom sudskom postupku će se nastaviti 28. avgusta. Četvorica optuženih, Tači, Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora takozvane OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad minimum 407 pritvorenika. Najmanje 98 njih je ubijeno.

Prema optužnici, oni su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora. Krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena su u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na Kosovu i Metohiji i u severnoj Albaniji.

U optužnici stoji da su ta dela izvršili pripadnici takozvane OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na KiM, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv takozvane OVK, stoji u optužnici protiv ovih lica.

(EURACTIV.rs)