Politika

AMBASADOR SAD U PRIŠTINI O SLUČAJU MTS: Priština da bude veoma oprezna kada je u pitanju oduzimanje licence za rad

Poništavanje sertifikata o registraciji srpskom operateru mobilne telefonije na Kosovu MTS D.O.O. "veoma osetljivo pitanje", rekao je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

Izvor: Youtube/printscreen/U.S. Embassy Pristina Kosovo

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je poništavanje sertifikata o registraciji srpskom operateru mobilne telefonije na Kosovu MTS D.O.O. "veoma osetljivo pitanje", koje vlada treba da rešava u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Na konferenciji za medije u Prištini rekao je da su u toku razgovori na međunarodnom nivou kako bi se rešilo pitanje funkcionisanja MTS-a na Kosovu.

"U slučaju bilo kog poslovanja čija licenca može biti oduzeta, ohrabrujemo svaku vladu da preduzme takve radnje sa oprezom, jer je velika stvar kada oduzmete licencu za posao", rekao je Hovenijer.

"Posebno pozivamo Vladu da bude veoma, veoma oprezna u akcijama koje preduzima", rekao je Hovenijer i objasnio da nije nerazumno da Vlada očekuje da preduzeća koja posluju na Kosovu poštuju zakone.

"Ali nije nerazumno, da čak i međunarodna zajednica očekuje od Vlade da se koordinira sa nama, za način sprovođenja zakonskih odredbi, u nečem osetljivom kao što je poslovanje preduzeća čiji su temelji proizašli iz olakšanog sporazuma EU", rekao je Hovenijer, prenosi RTS.

Otkrio je da je u toku razgovor specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka i Vlade u Prištini o tome kako da se reši ova situacija.

"Ne želim da prejudiciram ishod razgovora, i ne želim da trošim vreme na pojedinosti, osim da kažem da smo podržali i podržavamo inicijativu specijalnog predstavnika EU, koji ima odgovornost za "obezbeđivanje pune usklađenosti sa svim briselskim sporazumima", naveo je Hovenijer.

(EURACTIV.rs)