Politika

DRUGI DAN SEDNICE O KOSOVU: Vučić izjavio da je Srbija na evropskom putu ali ne želi u NATO

Autor Tamara Milošević Grbić

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su drugog dana posebnu sednicu o Kosovu i Metohiji na čijem dnevnom redu je Izveštaj o pregovorima sa Prištinom.

Poslanici su polemisali o Kosovu i Metohiji, pregovorima, planu tj. predlogu za rešenje, odnosima sa Rusijom, EU, NATO, hrani, iskopavanju litijuma i mnogim drugim temama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da pregovara već deset godina jer da ne pregovara, Srbija bi morala da prizna Kosovo. Izjavio je da nije za zamrznuti konflikt i da ne smatra da je to rešenje.

Odgovarajući poslanicima opozicije da su geopolitičke okolnosti najlošije u poslednjih deset-15 godina, predsednik Srbije je rekao da zna kako to izgleda kod nas Srba.

"Nek je mečka zaigrala pred njihovim vratima, sad će Rusi da uzvrate, ovako, onako. A onda vidite da ustvari debelu cenu svega plaćamo mi. Jedino je lošije za nas. Bio sam jedini koji se sreo sa Sergejem Lavrovim u UN i zbog toga sam oštro kritikovan na Zapadu", kazao je Vučić i postavio niz pitanja šta je to što mu se zamera i da li misle da bi Srbiju trebalo izložiti pritisku.

"Srbija se nalazi na evropskom putu i ne želi u NATO, jer čuva svoju vojnu neutralnost. Mi smo otvoreni za saradnju pa smo prošle godine imali četiri milijarde stranih direktnih investicija, najviše evropskih, ruske su bile oko 2,5 odsto. Poštujem politiku Rusije, ne služim Rusiji već samo Srbiji", kazao je on.