Politika

ŠEF LOBISTA EU POZIVA NA VEĆU TRANSPARENTNOST DONATORA NVO: Problem je tamo gde postoji višeslojno finansiranje

Autor Milena Antonijević

Zalaganje za stroža pravila transparentnosti u EU lobiranju je korak napred nakon skandala u Katargejtu, ali trebalo bi obratiti pažnju na finansiranje NVO čiji se donatori retko otkrivaju, rekao je za EURACTIV Paul Varakas.

Varakas je istakao da iako je većina nevladinih organizacija sa sedištem u Briselu u registru transparentnosti EU, treba više pažnje da se obrati na izvore finansiranja.

Ako ste komercijalno lice, bilo da lobirate kao internu aktivnost ili preko trgovinskog udruženja, prilično je jasno da vaš novac dolazi od vašeg profita.

Problem transparentnosti nastaje kod udruženja i NVO sa višeslojnim finansiranjem.
„Postoje nevladine organizacije koje izjavljuju da njihovo finansiranje dolazi iz fondacija iz Evrope ili van nje, ali donatori koji stoje iza ovih fondacija često nisu poznati“, rekao je Varakas.
Diskusija o većoj transparentnosti u EU lobiranju zahuktala se nakon skandala u Katargeju, u kojem je ključnu ulogu imala nevladina organizacija „Borba protiv nekažnjivosti“. Ova NVO je bila u vlasništvu bivšeg italijanskog poslanika u Evropskom parlamentu Pjera Antonija Pancerija i nije bila u registru transparentnosti EU.

Pozivajući se na nova pravila Evropskog parlamenta o kojima se trenutno raspravlja, Varakaš je rekao da lobisti EU koji se pridržava pravila „ne bi trebalo da budu kažnjeni“ za nezakonito ponašanje nekih entiteta i zakonodavaca EU.

„U predlogu, na primer, postoji neka vrsta obaveze da se objasni razlog ulaska u prostorije Evropskog parlamenta. Iako je to dobra ideja iz perspektive transparentnosti, ogromne rupe i kolateralna šteta koju ćete videti je da će sve manje lobista voditi poslove u prostorijama parlamenta“, rekao je on.

„Umesto toga, oni će se sastajati sa poslanicima ispred parlamenta, gde neće morati da se pravdaju zašto održavaju takve sastanke. Moramo da pronađemo balans tako što ćemo se zalagati za veću transparentnost, ali da ako ste lobista u registru transparentnosti, da imate slobodu da vodite svoje poslove unutar parlamenta“, zaključio je on Varakas.
(EURACTIV.rs)