Politika

RUSIJA STIGLA DO DUNAVA: Ukrajina upozorava na veliku grupu dronova u blizini NATO granice

Ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile da je velika grupa dronova ruske vojske ušla u ušće reke Dunav i uputila se ka rečnoj luci Izmail u blizini granice sa Rumunijom.

Izvor: EPA-EFE/IGOR TKACHENKO

Grupe na društvenim mrežama prijavile su da su čule pucanje sistema protivvazdušne odbrane u napadu u blizini dve dunavske luke – Izmail i Reni.

Guverner južne regije Odese Oleh Kiper zamolio je stanovnike okruga Izmail da se sklone oko 1.30 ujutro po lokalnom vremenu, a sat vremena kasnije prekinuo je uzbunu za vazdušni napad.

Ukrajinske luke na Dunavu bile su mesto gde se izvozila oko četvrtina ukupne količine žitarica pre nego što se Rusija povukla iz sporazuma koji podržavaju UN da obezbedi siguran prolaz za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora. Ove luke na Dunavu su tada postale glavni izlaz, a žito je poslato teretnim brodovima u rumunsku crnomorsku luku Konstancu za dalje otpremu.

Ruski napad na luku Izmail povećao je globalne cene hrane početkom avgusta.

Ruska agresija na Ukrajinu u poslednje vreme opasno se približava Rumuniji, piše EURACTIV.com.

Rumunska mornarica je u ponedeljak saopštila da je rasporedila brod i helikopter da izviđaju zalutale mine na crnomorskoj obali te zemlje, nakon što je pristanište u primorskom letovalištu Kostinešti teško oštećeno u eksploziji.

Rumunija, članica Evropske unije i NATO-a, deli granicu od 650 km sa Ukrajinom, domaćin je američkog odbrambenog sistema od balističkih projektila i od prošle godine ima stalnu borbenu grupu Alijanse stacioniranu na svojoj teritoriji.

Ruski ratni brod ispalio je u nedelju hice upozorenja na teretni brod u jugozapadnom Crnom moru na putu za Izmail, nedaleko od rumunske obale.

Podsetimo, ovo je već treći put da ruska vojska vazdušnim putem napada ukrajinske luke na Dunavu.

U prethodnim napadima na ukrajinske luke na Dunavu, napadnuti su silosi za žito, te su tom prilikom uništene značajne količine.

(EURACTIV.rs)