Politika

EU UDVOSTRUČUJE BROJ UKRAJINSKIH VOJNIKA KOJE OBUČAVA: Detalji sastanka zvaničnika u Kijevu

Autor Milena Antonijević

EU planira da udvostruči broj ukrajinskih vojnika koje obučava na 30.000, saopštio je Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj.

„Svrha je da se obuči 30.000 vojnika, uključujući posade borbenih tenkova“, rekao je Borelj.
Prema rečima zvaničnika EU, 10.000 Ukrajinaca je već prošlo obuku ili je trenutno na individualnoj, kolektivnoj ili specijalizovanoj obuci u Poljskoj i Nemačkoj.
Još 24 zemlje članice ponudile su da obezbede module obuke ili osoblje za misiju.

EU je takođe odobrila 500 miliona evra vojne pomoći ukrajinskim oružanim snagama, čime je ukupan doprinos EU u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF) povećan na 3,6 milijardi evra. Odobrena je i novu meru pomoći od 45 miliona koja bi trebalo da obezbedi nesmrtonosnu opremu i zalihe, kao i usluge koje podržavaju aktivnosti obuke.
EU će takođe obezbediti 25 miliona evra za razminiranje područja koje je ponovo zauzela Ukrajina.

„Ovo je važna komponenta našeg oporavka, koja će nam omogućiti da vratimo normalan život onima koji su deokupirani iz terorističkih zajednica“, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.
Zapadni saveznici sprovode pojedinačne bilateralne misije obuke kako bi naučili ukrajinske vojnike da koriste specifično oružje i opremu koju daju zemlji.
Prošlog meseca, Nemačka, Velika Britanija i SAD su se složile da pošalju prve teške tenkove zapadne proizvodnje u Ukrajinu. Nakon toga usledile su špekulacije da bi sledeći mogli da budu borbeni avioni.
(EURACTIV.rs)