Politika

KAKVE KOMENTARE JE U SRBIJI I REGIONU IZAZVALA OPTUŽNICA PROTIV DODIKA? On je naziva političkim progonom

Autor Milena Antonijević

Optužnica protiv Milorada Dodika izazvala je različite reakcije u Srbiji i regionu. Komentarisali su je srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, hrvatski predsednik, Zoran Milanović i predsednik Nove DSS, Miloš Jovanović.

Izvor: EPA-EFE/ALEKSANDAR GOLIC

Sam Dodik izjavio je da optužnicu ne priznaje i sve što mu se događa nazvao političkim progonom.

"To nema veze s pravom i predstavlja političko nasilje iza koga stoji američki ambasador u BiH koji širi srbofobiju", kazao je Dodik.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da Republika Srpska brani svoja ovlašćenja po Dejtonskom sporazumu i da nikakve optužnice to neće promeniti. Predsednik Novog DSS-a, Miloš Jovanović optužnicu je nazvao sramnom. Hrvatski predsednik, Zoran Milanović, koga je Dodik pozvao i obavestio o optužnici, takođe je imao stav po ovom pitanju. 

Ivica Dačić je rekao da se, otkad je potpisan Dejtonski sporazum, sistematski radi na njegovom rušenju, jer su pristalice unitarne BiH, bez entiteta, i to uglavnom muslimanski političari, nezadovoljni sporazumom.

"Tako Bećirović i danas kaže da je Dejton eksces na štetu Bošnjaka", izjavio je Dačić za Srnu.

On je poručio da rukovodstvo Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom, ima punu podršku Srbije i srpskog naroda u celini.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije i jedan od lidera koalicije NADA, Miloš Jovanović, takođe je reagovao na podizanje optužnice protiv Dodika. Nazvavši je sramnom, Jovanović je ocenio da to nije samo optužnica protiv Dodika, već protiv Republike Srpske, preneo je Novi DSS.

„Politika Zapada u Bosni i Hercegovini je jasna - unitarizacija BiH i uništavanje entiteta, prevashodno Republike Srpske. Potezi Kristijana Šmita vode ka novim sukobima na tim prostorima, a Republika Srpska sa pravom neće da poštuje odluke Ustavnog suda i odluke građanina Kristijana Šmita", kazao je Jovanović.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je da ga je o optužnici obavestio sam Dodik.

"Podigli su nekakvu optužnicu protiv njega u Sarajevu i nazvao me odmah popodne da mi to javi. Nisam znao za to. To je jako zanimljivo. Taj penzionisani nemački političar - Kristijan Šmit , koji je iza sebe ostavio potpuno nebitan trag, je od strane nekoga instaliran da bude kolonijalni upravitelj u BiH. Nema mandat Veća sigurnosti, tog disfunkcionalnog visokog tela Ujedinjenih naroda, ali bolje nemamo. I to je prekršeno", rekao je Milanović.

On je dodao da Šmit menja zakone kako hoće.

"Krivični i kazneni zakon menja kako hoće. A gde je bio kad je tim istim ovlašćenjima mogao promeniti izborni zakon Bosne i Hercegovine? Naglašavam, izborni zakon. Kao što je sad menjao krivični zakon, bez da krši Dajtonski sporazum i spreči da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsedništva. To nije napravio, ali da bi zaštitio sebe i svoju reputaciju, promenio je kazneni zakon prema kojem je ono što je Dodik napravio kazneno delo", pitao je Milanović.

(EURACTIV.rs)