Srbija

SKUPŠTINA SRBIJE DANAS POČINJE SEDNICU O KOSOVU: Očekuje se da će trajati više dana, ZSO jedna od glavnih tema

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji počinje u deset časova, Vučić ranije najavio da će "dugo govoriti o ZSO". Aljbin Kurti ponovio da se protivi formiranju i nazvao ga "neustavnim".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Uoči sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, koja će biti održana u četvrtak od deset časova, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ponovio je da se protivi formiranju Zajednice srpskih opština. Kurti je govorio u Uroševcu i nazvao formiranje ZSO "neustavnim", prenosi Radio-televizija Srbije.

"Kada smo proglasili nezavisnost, rekli smo da se Kosovo ne može nazvati albanskim, već multietničkim iako ima 93 odsto albanskog stanovništva. Sada se ne može formirati ZSO jer već imamo Asocijaciju kosovskih opština. Ja sam građanin Kosova koji se kao politički aktivista i poslanik opozicije, sada i kao premijer, obavezao i afirmisao sva prava manjina bez razlike", rekao je on.

Izvor: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, saopštio je da je Kurti najveća prepreka u odnosima Beograda i Prištine. Nazvao je njegove izjave o Kosovu kao građanskom društvu "vrhunskim bezobrazlukom".

"Njegov programski cilj evidentno je stvaranje monoetičke sredine na čitavoj teritoriji južne srpske pokrajine, i u to se svakodnevno uveravamo svedočeći o zulumu koji čini nad srpskim narodom od trenutka dolaska na čelo privremenih institucija samouprave", rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će na današnjoj sednici Skupštine "dugo govoriti o ZSO". Najavio je da će neće biti lako, i da će biti problema i za Beograd, i za Prištinu. Vučić je podvukao i da nije potpisao nemačko-francuski plan za rešavanje kosovskog pitanja, kao i da on nema definisane vremenske rokove.

Očekuje se da će zasedanje koje počinje u deset časova trajati više dana, a ranije je najavljeno da će uskoro biti održan i novi sastanak u Briselu o Kosovu.

(EURACTIV.rs)