Politika

NAKON SVIH KONSULTACIJA, PALA ODLUKA O MANDATARU VLADE CRNE GORE: Milatović predložio Milojka Spajića

Autor Milena Antonijević

Jakov Milatović, predsednik Crne Gore saopštio je da će predložiti crnogorskoj Skupštini da mandatar za sastav nove vlade bude predsednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić.

Izvor: EPA-EFE/Boris Pejović

Jakov Milatović je na konferenciji za novinare na Cetinju rekao je da je u skladu sa ustavnim nadležnostima predsednika, sproveo konsultacije o mandataru za sastav nove vlade Crne Gore sa svim subjektima zastupljenim u parlamentu, piše RTS.

"Svi smo svjesni da se nalazimo pred izborom puta koji će u konačnom opredijeliti budućnost. Krajni cilj mora biti demokratska Crna Gora. Nakon izbora predsjednika i konstituisanja novog saziva Skupštine, formiranje nove izvršne vlasti nameće se kao jedan od ključnih zadataka", kazao je Milatović i dodao:

"Razgovori koje smo vodili predstavljaju dobar primjer unapređenja političke prakse i afirmisanja kulture dijaloga. Prevazišli smo formalistički pristup koji je dominirao u prošlosti ".

Prema njegovim rečima, razgovori koje je imao, vođeni su tematski ujednačeno i odnosili su se na stavove o prioritetima, strukturi, modelu vlade i podršci nekom od kandidata za sastav vlade.

"Postoji konsenzus po pitanju unapređenja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Jačanje kredibilnosti NATO članstva nalazi se u vrhu prioriteta, a niko od učesnika razgovora ne dovodi u pitanje članstvo u NATO-u. Na razgovorima je bilo reči i o sprovođenju izborne reforme, usvajanju zakona o Skupštini i Vladi, potrebi formiranja poreske policije, kompletiranju ambasadorske strukture", pojasnio je crnogorski predsednik.

Kako je kazao, po pitanju strukture i broja ministarstava, stavovi su bili podeljeni.

"Dio smatra da je potreban veći dio resora. U vezi s preferiranim modelom, svi su se složili da je potrebna politički stabilna vlada. Smatraju da je podrška od 49 poslanika garant ubrzanog izbora najviših pravosudnih funkcija. Neki smatraju da dijalog za pravosudna imenovanja ne treba da opterećuje proces formiranja vlade", naglasio je predsednik Crne Gore.

Rekao je da odredba 7b Zakona o predsedniku propisuje da se on kroz razgovor ili dostavljanjem pisanog obaveštenja ili peticije informiše o postojanju podrške kandidatu za mandatara.

"Odredba 7c propisuje da je predsjednik dužan da podrži kandidata koji ima podršku većine u Skupštini. Imajući to u vidu, od svih subjekata tražio sam eksplicitno izjašnjenje da li podržavaju nekog kandidata. Iskristalisao se samo jedan predlog kandidata, a to je nosilac liste PES-a, Milojko Spajić. Njega su podržali oni koji u zbiru imaju 44 poslanička mjesta - PES s partnerima, Demokrate, BS, SNP, Albanska alternativa i Demokrataki savez Albanaca, DUA, Forca, HGI", zaključio je Milatović.

(EURACTIV.rs)