Politika

SVE VEĆA DRAMA DONALDA TRAMPA: Otkriveno na šta je sve bio spreman da bi preokrenuo izborni poraz

Autor Aleksandra Vrbica

Dok pravni tim bivšeg predsednika ove nedelje "žonglira" sa sudskim terminima u različitim gradovima, njihov zadatak u odbrani Trampa postaje sve složeniji.

Izvor: EPA-EFE/CJ Gunther

Već postojeća pravna nevolja Donalda Trampa postaje sve mračnija iz dana u dan kako se pojavljuju novi detalji o dubinama do kojih je bio spreman da se spusti da bi preokrenuo svoj poraz na izborima 2020.

Retkost je da se bilo koji optuženik suoči sa sve većom gomilom optužnica, potencijalnih suđenja i istraga, kao što je to slučaj sa Trampom. Neviđeno je da se bivši predsednik i predsednički kandidat nađe u takvoj situaciji.

I dok pravni tim bivšeg predsednika ove nedelje "žonglira" sa sudskim terminima u različitim gradovima, njihov zadatak u odbrani Trampa postaje sve složeniji.

Trampova sledeća moguća optužnica mogla bi da se nazire u Džordžiji, gde se sada očekuje da će okružna tužiteljka okruga Fulton, Fani Vilis podići više od deset optužnica sledeće nedelje, što bi moglo da bude najveći potez protiv Trampa i njegovih saradnika do sada. Bivši predsednik veruje da će biti među optuženima, rekli su izvori za CNN.

Fani Vilis
Izvor: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Pojačana bezbednost i očekivanja oko tužioca iz oblasti Atlante privlače pažnju kao i potezi specijalnog tužioca Džeka Smita u Vašingtonu. Specijalni tužilac je već dva puta optužio Trampa - zbog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima i, posebno, zbog napora da se opovrgnu izbori 2020. Ali intriga oko tog drugog slučaja se u sredu pojačala se otkrićem iz nedavno otpečaćene sudske dokumentacije, da su tužioci obezbedili nalog za pretres Tviter naloga bivšeg predsednika tokom tajne sudske bitke, koja je otkrila koliko je Smitove istrage ostalo u tajnosti.

Kao dodatak svakodnevnom otkrivanju pojedinosti Trampovih pravnih slučajeva, The New York Times je objavio sadržaj memoranduma koji otkriva nove detalje o tome kako je tokom Trampove kampanje pokrenut plan da se potkopa proces Izbornog koledža i lažiraju birači u više država. Izveštaj naglašava antidemokratsku smelost u Trampovom taboru - čak i nakon što su njegova brojna osporavanja pravičnosti izbora 2020. odbijena na mnogim sudovima.

U drugom Smitovom slučaju protiv Trampa, u vezi sa dokumentima koje je skupljao u Mar-a-Lagu, dvojica bliskih saradnika bivšeg predsednika trebalo bi da budu optuženi u četvrtak na Floridi. Karlos De Oliveira, menadžer Trampovog odmarališta, i bivši predsednikov lični pomoćnik Volt Nauta optuženi su za više krivičnih dela u vezi sa Trampovim navodno nezakonitim zadržavanjem dokumenata nakon što je napustio funkciju. Tramp, koji se izjasnio da nije kriv u ovom slučaju, neće doći.

Karlos de Oliveira
Izvor: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Svaki novi razvoj događaja u ovim slučajevima i svaka Trampova žustra objava ili ispad na društvenim mrežama dodatno podstiču napetu političku atmosferu sve dublje nacionalne podele i verovatno će dodatno biti uvećana perspektivom prema kojoj će Trampu biti suđeno, jednom ili više puta, u izbornoj godini.

Rizici zapaljive političke retorike ponovo su naglašeni u sredu nakon što su agenti FBI-a ubili čoveka kog su pokušavali da uhapse u Juti zbog navodnih pretnji Bajdenu uoči njegove posete državi Juti. Kreg Robertson je pretio na internetu drugim demokratskim političarima i tužiocima, uključujući okružnog tužioca Menhetna Alvina Brega, koji bi trebalo da dovede pred sud Trampa u martu, povodom slučaja poslovne prevare u vezi sa tajnom isplatom novca glumici filmova za odrasle Stormi Danijels 2016. godine. Nakon što je optužen za ovaj slučaj, Tramp je lažno tvrdio da je Brega "lično birao i finansirao" milijarder Džordž Soroš.

U tužbi za krivično delo podnetoj okružnom sudu u Juti, tužioci su istakli post na društvenim mrežama koji je navodno napravio Robertson u kojem je vređao Brega. U martu, kada je bio pod prismotrom FBI-ja, agenti su izvestili da je Robertson nosio šešir na kome je pisalo "Tramp". Žalba takođe uključuje jezive opise kako je Robertson navodno želeo da ubije druge istaknute političke lidere, uključujući državnog tužioca Merika Garlanda.

U međuvremenu, u Džordžiji je Vilis dobila pojačanu zaštitu. Tramp je u utorak tokom predizborne kampanje označio Vilis, koja je afroamerikanka i demokrata, kao "rasistkinju" - dalje targetirajući tužiteljku koja je već dobila pretnje.

Bivši poručnik Džordžije Džef Dankan, republikanac koji je pozvan da svedoči pred velikom porotom okruga Fulton, žalio se zbog potrebe za dodatnim obezbeđenjem zvaničnika koje Tramp osuđuje.

"Jadno je misliti da moramo da imamo dodatnu sigurnost zbog izmišljenog lažnog narativa oko izbora", rekao je Dankan za CNN.

Trampovi slučajevi pružaju samo nagoveštaj političkog i pravnog sudara koji će se verovatno desiti sledeće godine. Ali upitno je da li će njegova pravna nevolja u većoj meri promeniti percepciju o bivšem predsedniku, koji polarizuje Amerikance od početka njegove prve predsedničke kampanje pre osam godina. Trampovi kritičari će verovatno žustro odgovoriti na najnovija dešavanja zbog njegove očigledne spremnosti da utiče i na Ustav, samo da bi bio na vlasti. Njegove pristalice, od kojih su mnogi uvereni u njegove tvrdnje da je žrtva serijskih političkih progona, verovatno će u svemu tome videti još jedan takav udarac.

Ipak, suđenja koja se približavaju i političke optužbe koje će ih pratiti sigurno će pokrenuti pitanja o tome koliko politička karijera jednog čoveka - i država - mogu da podnesu u jednoj od najtežih izbornih godina ikada.

Izvor: EPA-EFE/CJ Gunther

Sve veća pravna oluja u Džordžiji

Bajden je pobedio na izborima 2020. u Džordžiji sa manje od 12.000 glasova, a Tramp je zamolio Breda Rafenspergera, republikanskog državnog sekretara ključne države, da "pronađe" dovoljno glasačkih listića kako bi mu pomoga da preokrene rezultat, prema audio snimku telefonskog poziva.

Više od dve godine kasnije, očekuje se da će Vilis sledeće nedelje podići više od deset optužnica pred velikom porotom, nakon razmatranja optužbe za zaveru i reketiranje.

Potencijalna krivična optužnica protiv Trampa u Džordžiji, koja bi bila njegova četvrta po redu u roku od nekoliko meseci, otvorila bi izazovan novi front u njegovoj pravnoj borbi. Postoji mnogo znakova da je deo Trampove motivacije da se ponovo kandiduje za predsednika da finansira svoju odbranu od raznih komiteta za prikupljanje sredstava za kampanju i da ponovo dobije izvršna ovlašćenja koja bi mu mogla omogućiti da zamrzne ili okonča federalne istrage poput onih koje vodi Smit.

Veličina potencijalnog skupa optuženih u Džordžiji, međutim, postavlja pitanje koliko bi Vilis moglo biti potrebno da ih izvede pred suđenje. Ovo je posebno relevantno ako je Tramp optužen, jer će voditi kampanju i verovatno će se na opštim izborima suočiti sa Bajdenom.

"Siguran sam da u timu odbrane Trampa postoji zamor od optužnica u ovom trenutku", rekao je bivši savezni tužilac Renato Marioti CNN-u u sredu.

Tviter je napravio Trampa, ali da li bi to sada moglo pomoći da ga osude?

Tviter je bio poput megafona koji je Donald Tramp koristio kako bi osvoji predsedničku poziciju, da konsoliduje svoju moć, da pobedi svoje republikanske kritičare i da pojača svoju demagogiju i lažne tvrdnje o izbornoj prevari 2020.

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

U sredu su se pojavili sudski podnesci koji su pokazali da je Smit obezbedio nalog za pretres Tviter naloga bivšeg predsednika. Društvena mreža, sada poznata kao "X", kažnjena je sa 350.000 dolara jer je odložila podnošenje tog zapisa. Tokom sudske bitke koja se nekoliko meseci odvijala van vidokruga javnosti, okružni sud je "utvrdio da postoje 'razumni razlozi za verovanje' da bi otkrivanje naloga bivšem predsedniku Trampu 'ozbiljno ugrozilo istragu koja je u toku' dajući mu 'priliku da uništi dokaze, promeni obrasce ponašanja ili obavestiti saveznike'."

Tramp je kasnije saznao za nalog za pretres.

S obzirom da je njegova bujica tvitova kao predsednika bila javna, nije odmah bilo jasno zašto je specijalni savetnik želeo pristup njegovom nalogu. I sudski papiri koji se odnose na to pitanje su bili u velikoj meri redigovani. Ali podaci sa Trampovog naloga potencijalno bi mogli da pruže informacije o tome koji telefon - i potencijalno osoba - je objavljivao tvitove na nalogu. Podaci na Tviteru takođe mogu da prikazuju sve direktne poruke poslate na ili sa Trampovog naloga.

Tramp je brzo iskoristio otkriće kako bi istakao jednu od svojih očiglednih potencijalnih odbrana u ovom slučaju - da Smit krši njegovo pravo na slobodu izražavanja iz Prvog amandmana i da pokušava da spreči njegov povratak u Belu kuću.

"Upravo sam saznao da je Ministarstvo pravde Pokvarenog Džoa Bajdena tajno napalo moj nalog na Tviteru, zbog čega je važno da me ne obavesti o ovom velikom 'udaru' na moja građanska prava", napisao je Tramp na sopstvenoj društvenoj mreži Truth Social, koju je pokrenuo nakon što su ga zabranili prethodni vlasnici Tvitera.

Trampove tvrdnje o kršenju njegovih građanskih prava "ne piju vodu" jer bi nalog za pretres morao biti pribavljen od sudije na osnovu verovatnog razloga da je nalog korišćen za počinjenje zločina.

Da je Tramp bio pažljiviji prema poverljivim dokumentima u svojoj rezidenciji kada je napustio Belu kuću - i da nije čuvao materijale od nacionalne bezbednosti u kupatilu, kako navodi Smit - možda bi izbegao jedan od najopasnijih pravnih problema.

(EURACTIV.rs)